'Helft Turken in Nederland steunt Erdogan'

Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije. Beeld anp
Nederlandse Turken betogen bij de Erasmusbrug in Rotterdam tegen de mislukte staatsgreep in Turkije.Beeld anp

Boycot de slager, de groenteboer of een andere kleine onderneming die de Gülenbeweging aanhangt. De oproepen die de ronde doen onder de Turkse gemeenschap in Nederland, zijn volgens Emre Ünver, de voorzitter van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), de weerslag van de mislukte Turkse coup in Nederland.

De Turkse gemeenschap is in meerderheid nauw verbonden met het land van herkomst, de polarisatie in Turkije is ook onder Turkse Nederlanders zichtbaar. Dus nu president Erdogan de beschuldigende vinger naar Fethullah Gülen wijst, doet zijn aanhang in Nederland hetzelfde. Gülen, die in ballingschap in de Verenigde Staten woont, ontkent elke betrokkenheid bij de mislukte coup van eind vorige week, maar de aanhang van Erdogan in Nederland gelooft hem niet.

Erdogan zelf is bezig met 'een grote schoonmaak' tegen de coupplegers. In Nederland blijft die schoonmaak beperkt, zegt Ünver, tot dreigbrieven, boycotoproepen en gesneuvelde ruiten bij organisaties die met de Gülen-beweging te maken hebben. Ünver: "Op de sociale media worden heftige verwensingen geuit. Maar meer dan dit denk ik niet dat er gebeurt. Dat er echt op de straten in Nederland tussen verschillende Turkse partijen gevochten gaat worden, verwacht ik ook niet."

Hoeveel volgelingen Gülen in Nederland heeft, weet niemand, zegt Ünver. "Maar het gaat om een klein deel van de Nederlandse Turken", is zijn inschatting. "De beweging is niet erg transparant, vrij ongrijpbaar. Maar tegelijk weet men binnen de Turkse gemeenschap wel wie er sympathie heeft voor Gülen."

Ünver:
Ünver: "Men weet binnen de Turkse gemeenschap wel wie er sympathie heeft voor Gülen."Beeld anp

Ongeveer 70 procent van de Turken in Nederland steunde Erdogan bij de laatste Turkse verkiezingen. Maar volgens Ünver is die uitslag beïnvloed door moskeeën die actief mensen opriepen op Erdogan te stemmen. Hij denkt dat in Nederland de verdeling pro en contra de huidige president eerder fiftyfifty is. "Het punt is nu dat die helft die Erdogan níet steunt, wel tegen de coup was. Deze mensen zijn aanhangers van een democratische rechtsstaat, maar ze voelen dat die nu nog meer onder druk komt te staan. Ze vrezen dat er ondemocratische wetten worden doorgedrukt door Erdogan en dat hij nog meer macht krijgt."

De persvrijheid in Turkije is al ernstig aangetast, de vrijheid van meningsuiting ook, politieke oppositie is er nauwelijks nog, stelt Ünver. "Je ziet geen tegenmacht meer, honderden rechters worden opgepakt, een klopjacht is gaande, hoe wil je zulk bestuur noemen? Volgens de maatstaf van sommigen is hij al een dictator."

Het Inspraakorgaan is zelf niet verbonden aan een bepaalde groepering onder de Turken, zegt Ünver. "We streven neutraliteit na. Maar we staan wel voor de democratie en rechtsstaat in Turkije. Als ik mannen zie die bont en blauw geslagen worden, nadat ze gearresteerd zijn, dan maak ik me wel grote zorgen over welke richting Turkije ingeslagen is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden