Helft ontwikkelde landen is immigranten liever kwijt dan rijk
Immigranten kunnen op weinig sympathie rekenen. Ze zijn met te veel, voegen te weinig toe, pikken de schaarse banen in én maken misbruik van sociale voorzieningen. Dit blijkt uit een groot onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos onder ruim 17.500 mensen uit 24 landen.
Immigranten worden vooral gezien als last. Vooral in Turkije (84 procent), Italië (65 procent) en Rusland (59 procent) doet immigratie in de ogen van de inwoners meer kwaad dan goed. In China, Zuid-Korea, Brazilië en Japan is men het minst negatief. In die niet-Europese landen vindt minder dan dertig procent dat immigratie hun land op een negatieve manier heeft veranderd.
Chinezen, Zuid-Koreanen en Japanners emigreren zelf relatief veel. Vooral Chinezen willen dat hun kinderen een betere opleiding krijgen en hopen de problemen in het land, zoals luchtvervuiling en voedselschandalen, te ontvluchten. Zij staan daarom ook positiever tegenover anderen die hun geluk elders willen beproeven.
Ook in Brazilië is men immigranten gewend. Tijdens de 'grote migratie' tussen 1815 en 1914 emigreerden miljoenen Europeanen naar Argentinië, Brazilië, Cuba en Mexico.
Grootste gastheer, meest tolerant
Veel Turken (92 procent), Italianen (71 procent) en Russen (69 procent) vinden het aantal immigranten in hun land te hoog. In Duitsland en Zweden (43 procent), de VS (49 procent) en Spanje (48 procent) worden immigranten nog enigszins welkom geheten.
Opvallend genoeg nemen juist Duitsland en Zweden binnen Europa de meeste asielzoekers op. Italië is dan weer het land dat de zwaarste last draagt als het om 'eerste hulp' gaat. Veel bootvluchtelingen komen via het Italiaanse Sicilië (en Malta) Europa binnen.
In totaal vindt de helft van de ondervraagden dat er in hun land te veel immigranten zijn. Ook is een op de twee mensen bang dat de vele immigranten de sociale voorzieningen onder druk zetten. Ze zouden te weinig integreren in de samenleving en zitten te vaak werkloos thuis.
Valt er ook nog iets positiefs te melden? Toch wel. Dertig procent van de ondervraagden vindt dat hun land sinds de komst van immigranten 'een interessantere plek is geworden om te leven'. Bijna de helft van de Chinezen (48 procent) is die mening toegedaan, terwijl men het in Rusland (9 procent) en Italië (13 procent) liever zoveel mogelijk bij het oude houdt.
Turkije is het minst open
In Turkije is de houding jegens immigranten op eigenlijk alle vlakken het meest negatief. Sinds het begin van de Syrische oorlog in 2011 zijn bijna twee miljoen Syriërs naar Turkije gevlucht.
Slechts twee procent van de Turken vindt dat immigratie een positieve impact op hun land heeft gehad. 85 procent is van mening dat de toestroom van immigranten het lastiger heeft gemaakt een baan te vinden en 81 procent is bang dat migranten hun sociale voorzieningen inpikken.
Oppositiepartijen claimen dat de regering van premier Erdogan al 5,5 miljard dollar heeft uitgegeven aan immigratie. Het is koren op de molen van de publieke opinie, hoewel dit bedrag nooit is bevestigd.