Helft Nederlanders heeft afkeer van moslims

(Novum) - De helft van de Nederlanders heeft een afkeer van moslims. Het grootste deel daarvan vindt de islam onverenigbaar met het moderne leven in Europa. Ruim veertig procent zegt dat dit geloof niet voor vrede staat. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction, in opdracht van de persdienst van de regionale dagbladen van de GPD.

Ruim een kwart van de bevolking is volgens het onderzoek 'zeer negatief' over allochtonen en tien procent van de Nederlanders is racistisch. Deze racisten voelen zich superieur en vinden dat Nederlanders zich niet moeten mengen met andere nationaliteiten. De 'harde kern' van de racisten komt openlijk uit voor zijn denkbeelden. Zij vinden Nederlanders intelligenter dan allochtonen en vinden discriminatie geen probleem. Een derde van de ondervraagden zegt de laatste jaren racistischer te zijn geworden.

Naast de harde kern zegt zeventien procent van de racisten 'af en toe racistisch' te zijn. Deze mensen vinden allochtonen crimineel, onbeleefd, lui en onverdraagzaam. In tegenstelling tot de harde kern willen zij hun afkeer niet in daden omzetten. Uit het onderzoek blijkt dat mannen racistischer zijn dan vrouwen. De harde kern van de racisten is tussen de 14 en 25 jaar. Zij hebben een lage tot middelbare opleiding. De vreemdelingenhaat is in steden niet groter dan op het platteland.

Toch is ruim zeventig procent van de Nederlanders voorstander van een multiculturele samenleving. Wel vindt bijna tachtig procent dat de situatie tussen culturen in Nederland gespannen is. Nederlanders voelen zich het minst op hun gemak bij Marokkanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden