Helft moskeeën onder controle

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

In Nederland staat ruim de helft van de Turkse moskeeën onder directe controle van de regering in Ankara. Die scharen zich kritiekloos achter Erdogan, stelt islamoloog Nico Landman van de universiteit Utrecht.

Van de 250 Turkse moskeeën vallen er 145 onder het 'presidium voor godsdienstzaken', een Turks instituut dat onderdeel is van het ministerie van algemene zaken, de Diyanet. "In Nederland is dit instituut actief als de Islamitische Stichting Nederland", zegt Landman. "Juridisch zijn ze daarmee onafhankelijk, maar er loopt een directe hiërarchische lijn van Ankara naar deze moskeeën."

Die verbondenheid blijkt uit het feit dat de voorzitter van de islamitische stichting ook een hoge ambtenaar is op de Turkse ambassade in Den Haag. Landman: "Hij heeft zitting in de ambassaderaad voor religieuze zaken. Hij staat aan het hoofd van een 'onafhankelijke' stichting die 145 Turkse moskeeën in Nederland onderhoudt. Aan de andere kant stuurt hij namens de overheid de imams van de Diyanet aan die prediken in deze moskeeën." Zij krijgen hun salaris betaald vanuit Turkije, zegt Landman. Ze worden daarbij scherp gecontroleerd.

Naast de 145 Diyanet-moskeeën zijn er in Nederland vijftig gebedshuizen van Milli Görüs en de Süleymanci-beweging heeft er eenzelfde aantal.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden