Helft minder subsidie voor straatpastoraat in Den Haag

REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Het straatpastoraat in Den Haag moet het per 2014 met de helft minder subsidie doen. Dat heeft PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh vorige week besloten. De subsidie gaat van 96.000 naar 50.000 euro per jaar.

Het straatpastoraat biedt geestelijke hulp aan dak- en thuislozen die niet passen in het reguliere zorgsysteem van de gemeente. De ontvangers van de hulp willen zich om uiteenlopende redenen (bijvoorbeeld illegaliteit) niet registreren bij de gemeente. Maar om in aanmerking te komen voor hulp van de gemeente is dat juist noodzakelijk.

Directeur Derk Stegeman van het straatpastoraat heeft gemengde gevoelens over het besluit van de gemeente. Hij is blij dat zijn organisatie kan blijven bestaan maar maakt zich zorgen over de bezetting. De organisatie heeft nu twee hulpverleners voor vier dagen per week in dienst. Dit zal moeten worden gehalveerd. Wethouder Baldewsingh snapt de zorgen van Stegeman. Maar volgens hem moet de gemeente nu eenmaal bezuinigen. "We kunnen niet meer doen wat we eerst deden."

De Haagse straatpastores werken niet vanachter een bureau, maar zoeken hun doelgroep in de stad op. Twee getrainde pastorale werkers bieden een luisterend oor voor de sores van de Haagse dak- en thuislozen. Daarnaast kookt de organisatie één keer per week een driegangendiner voor zo'n honderd personen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden