Helft klinieken gebruikt permanente rimpelvullers

(Novum) - Bijna de helft van alle privéklinieken die rimpelbehandelingen aanbieden, gebruikt nog steeds permanente rimpelvullers. Veel klinieken nemen het niet zo nauw met de bedenktijd en ook de voorlichting over de risico's kan beter. Dat wijst onderzoek van de Consumentenbond uit.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwde vorig jaar al voor de risico's die aan de permanente vulmiddelen kleven. Na gebruik treedt regelmatig ernstige onherstelbare schade op.

De Consumentenbond wil dat de IGZ het gebruik van permanente vulmiddelen bij cosmetische rimpelbehandelingen verbiedt en dat de Tweede Kamer rimpelvullers de status van geneesmiddel geeft. Dat zou cliënten veel meer garanties geven over regelgeving, onderzoek en veiligheid.

Rimpelbehandelingen kennen drie varianten: een verlammend middel, zoals botox, een tijdelijke en afbreekbare rimpelvuller of een permanente vuller. Behalve de IGZ ontraadt ook de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie het gebruik van permanente rimpelvullers omdat complicaties kunnen optreden. Ook is er weinig bekend over de effecten op lange termijn en blijkt het niet mogelijk de middelen zonder blijvende schade te verwijderen.

De bond benaderde 76 klinieken die rimpelbehandelingen uitvoeren, waarvan 33 niet wilden meedoen. Van de overige 43 klinieken scoort ruim zestig procent goed tot zeer goed. Negentien klinieken (44 procent) gebruikt nog steeds permanente rimpelvullers. Bij 27 klinieken (63 procent) kunnen bepaalde rimpelbehandelingen direct na het intakegesprek starten, terwijl de inspectie een bedenktijd van minstens twee dagen adviseert.

De Consumentenbond stuurde ook twee 'mysteriepatiënten' naar twintig klinieken voor advies over het verminderen van de plooi tussen neus en lip. Zij kregen vier keer het advies een permanente rimpelvuller te gebruiken. De goedkoopste klinieken rekenen 225 tot 325 euro. Andere klinieken zijn bijna vijf keer duurder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden