Helft kerkbestuur Liempde stapt op om weigerpastoor

Tussen 'weigerpastoor' Norbert van der Sluis en zijn parochie komt het niet meer goed. Drie van de zeven bestuursleden van de rooms-katholieke parochie Sint Jans Onthoofding in Liempde zijn opgestapt.

Toen Van der Sluis (52) in augustus een kerkelijke uitvaart weigerde te verzorgen voor een parochiaan die had gekozen voor euthanasie, kwamen het bestuur en de pastoor lijnrecht tegenover elkaar te staan. Tot groot ongenoegen van de parochianen schaarde het bisdom Den Bosch, in de persoon van hulpbisschop Mutsaerts, zich vierkant achter de pastoor.

Feitelijk stappen er twee bestuursleden op, want de termijn van een derde lid, vicevoorzitter Tini van den Berg, zat er sowieso op, zegt een van de vertrekkende bestuursleden, Henk van der Schans (57). Van der Schans vertrekt om meer dan alleen die geweigerde uitvaart. "Er waren daarvoor al veel andere dingen gebeurd die mijn vertrouwen in de pastoor hadden weggenomen. Dit was de druppel."

Dat niet het hele bestuur opstapt, is niet uit sympathie voor de pastoor, zeg Jo Custers (63), die aanblijft en de plek inneemt van vicevoorzitter Van den Berg. "We staan als één man tegenover Van der Sluis. Maar als iedereen nu opstapt, ontstaat er een vacuüm. Ik ben gebleven om op de winkel te passen. Meer niet."

Volgens Custers is Van der Sluis niet de 'juiste man' voor Liempde. "Hij is sociaal een beetje gehandicapt. Terwijl je in een dorspgemeenschap juist veel persoonlijke betrokkenheid moet uitstralen. Hij is te intellectueel. Hij kan ontzettend goed preken. Maar wel over de hoofden van deze parochie heen."

Pastoor Van der Sluis reageert zelf laconiek. "Iedereen heeft zo zijn tekortkomingen", zegt hij. Hoewel hij het vertrek van de bestuursleden 'betreurt', zegt hij ze wel te begrijpen. "Je moet je werk van harte kunnen doen, anders heeft het geen zin."

Doet híj zijn werk in Liempde nog wel van harte? "Het wordt iets lastiger nu. Maar ik kan nog best functioneren in deze parochie. De praktijk is minder erg dan de berichtgeving zou doen vermoeden. De kerk stroomt nu niet opeens helemaal leeg." Vicevoorzitter Custers: "Dat de kerk nog vol zit, is niet dankzij maar ondanks de pastoor. De mensen willen gewoon graag de mis bijwonen." Ex-bestuurslid Van der Schans kerkt niet meer in Liempde, zegt hij. "Ik ga nu naar Veldhoven."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden