Helft investeerders voelt zich nog altijd prima in Hongkong

Als we de economische crisis even buiten beschouwing laten, heeft de overdracht enig verschil uitgemaakt voor het zakendoen in Hongkong? Het zakenblad Far Eastern economic review legde die vraag voor aan de top van het bedrijfsleven in Hongkong en noteerde een opmerkelijke eensgezindheid: er is niks veranderd, antwoordt bijna 75 procent.

DICK BOSSCHER

En niet alleen het economische leven bleef onveranderd sinds de Brits kroonkolonie in Chinese handen overging, ook het dagelijks leven bleef hetzelfde, zeggen de zakenmensen. Slechts vijftien procent antwoordde dat het dagelijks leven er op achteruit was gegaan, tegen ruim tachtig procent die zei geen verandering te hebben bespeurd.

Dat is opmerkelijk: ten eerste omdat het zakenleven een jaar geleden een zwartgalliger beeld van de toekomst onder Chinese heerschappij had. En ten tweede omdat zich inmiddels een recessie over de regio voltrok die ook Hongkong beroerd heeft.

In dat opzicht is het antwoord op een derde vraag uit de enquête nog veelzeggender. 'Vindt u Hongkong in vergelijking met een jaar geleden een aantrekkelijke plek om te investeren?', vroeg de Far Eastern de top van het bedrijfsleven. Dertig procent meent dat Hongkong erop achteruit is gegaan, ruim 50 procent zegt dat in dat opzicht niets is veranderd en zeventien procent vindt zelfs dat er sprake is van een verbetering.

Dat is een erg mild oordeel over de stad die inmiddels te boek staat als een van de duurste ter wereld. Maar in Hongkong laten ze zich niet zo gauw de put in praten. In een analyse van de problemen rept de door China aangestelde leider Tung Chee-hwa dan ook met geen woord over tegenvallers. Hij houdt het erop dat Hongkong voor onvoorziene uitdagingen kwam te staan.

Het welgestelde Hongkong kon de Aziatische crisis nog vrij lang buiten de deur houden, maar kon eenvoudigweg niet standhouden toen in Thailand de beurs inklapte en de omringende landen als dominostenen omvielen. De aandelenmarkt van Hongkong halveerde in waarde en de werkloosheid steeg naar 4,2 procent van de beroepsbevolking.

En of het allemaal niet genoeg was, werd de belangrijke bedrijfstak van de visserij het slachtoffer van een dodelijk zeewier dat voor vele miljoenen guldens schade aanrichtte. Vervolgens werd Hongkong getroffen door vogelgriep, die niet alleen zes slachtoffers eiste, maar ook miljoenen guldens kostte. Er werd een importverbod van kippen ingesteld, anderhalf miljoen kippen werden vergast en 20 000 handelaren werden in één klap brodeloos. Pluimveehandelaren bedongen een schadeloosstelling van zeveneneenhalve gulden per dode kip en dat loopt behoorlijk op in een land waar meer dan 100 000 kippen per dag worden geconsumeerd.

De eerste drie maanden van 1998 gaven een economische krimp te zien van twee procent. En omdat ook het tweede kwartaal een achteruitgang zal aangeven, moet Tung Chee-hwa straks toegeven dat er sprake is van een recessie.

Nog voor het zover is, heeft Tung drastische maatregelen aangekondigd. De grondprijzen, die in een jaar tijd met veertig procent zakten, zullen gestabiliseerd worden. Overheidsgrond mag tot 1 april volgend jaar niet worden verkocht. Om te voorkomen dat de huizenprijzen stijgen, beloofde Tung dat de plannen om jaarlijks 85 000 huizen te bouwen, doorgaan. De betrokken instantie, de Housing Authority, ontvangt dit jaar 3,6 miljard Hongkong-dollar extra om hypotheekleningen aan eerste kopers te kunnen verstrekken.

De belastingen gaan omlaag, zodat beleggers weer brood zien in Hongkong en rente-inkomsten op lokale deposito's van bedrijven zijn voortaan vrijgesteld van winstbelasting. Exportbedrijven zullen gemakkelijker leningen kunnen krijgen.

Al met al kan Hongkong wel een stootje hebben; het heeft een deviezenvoorraad van bijna tweehonderd miljard gulden achter de hand. Maar lang moet de crisis niet duren. Voor het nu lopende begrotingsjaar noteert Hongkong een tekort van 21 miljard dollar. Ter vergelijking: het afgelopen begrotingsjaar gaf nog een surplus te zien van tachtig miljard dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden