Internetprivacy

Helft gemeenten meldt datalek niet

null Beeld ANP
Beeld ANP

De helft van de Nederlandse gemeenten licht de Autoriteit Persoonsgegevens niet in wanneer ze te maken hebben met een datalek. Ze zijn dat wel verplicht.

Redactie

Uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma Reporter Radio blijkt dat twee derde van de 66 onderzochte gemeenten te maken heeft met datalekken.

Reporter schat dat zestien op de duizend Nederlanders het slachtoffer zijn van een datalek. Ruim zeshonderd lekken werden het afgelopen jaar gemeld. In 28 gevallen werden mensen op de hoogte gesteld dat hun gegevens op straat waren beland. Het gaat dan vaak over naam en adresgegevens of het burgerservicenummer.

Geen boetes

Sinds 1 januari 2016 zijn organisaties verplicht de privacywaakhond direct op de hoogte te stellen van ernstige datalekken. De autoriteit kan boetes tot 820.000 euro opleggen als gemeenten of bedrijven datalekken niet melden. Tot nu toe is dat nog niet gebeurd. "Dat komt doordat gemeenten uiteindelijk hun zaken goed oplossen als wij ze op de hoogte hebben gesteld hoe ze een datalek moeten afhandelen", zegt een woordvoerster van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Wel gaat de AP de gemeenten een brief sturen waarin nogmaals wordt uitgelegd wanneer wel en niet een datalek gemeld moet worden. De organisatie wil daarnaast strenger gaan optreden tegen gemeenten die dat verzuimen, meldt ze zaterdag.

In totaal werden sinds 1 januari vorig jaar 6400 datalekken gemeld. Zo'n 10 procent daarvan werd veroorzaakt door gemeenten. Bij elkaar zijn er in Nederland ongeveer 130.000 bedrijven, overheden en instanties die privégegevens in bezit hebben.

Ziekenhuizen

Eerder bleek uit cijfers van de AP dat Nederlandse ziekenhuizen sinds begin 2016 304 keer melding maakten van het verlies van privacygevoelige informatie. Dat kwam neer op ongeveer één datalek per dag. Daarbij viel het de privacywaakhond op dat veel meldingen het gevolg zijn van onbeveiligde verbindingen en menselijke fouten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden