Helft Europeanen vinden euro slecht voor economie

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Ruim de helft van de Europeanen vindt de euro slecht voor de economie, aldus een enquête die woensdag is bekendgemaakt. Van de ondervraagden in 12 EU-landen zei 57 procent dat de euro een slechte zaak is voor de economie. Dat is 4 procentpunt meer dan bij dezelfde enquête een jaar geleden.

Redactie

Vooral EU-landen zonder euro vinden de eenheidsmunt erg schadelijk. Van de Britten is dat zelfs 89 procent, bij de Zweden 84 procent en de Polen 71 procent, wat veel negatiever is dan vorig jaar.

In Nederland stelde bijna de helft (45 procent) dat de euro een slechte zaak is voor de economie (2 procentpunt minder dan vorig jaar), terwijl 47 procent de euro juist goed vindt. Van de ondervraagden zegt 19 procent dat Nederland zelfs uit de eurozone moet, een belangrijk campagnethema van de PVV. In Duitsland en Spanje wil ruim een kwart van de ondervraagden dat hun land de eurozone verlaat.

Ondanks de kritiek op de euro, zijn de meesten wel positief over het lidmaatschap van de EU. Van de Nederlanders is 62 procent positief, tegen 28 die het slecht vindt.

De enquête Transatlantic Trends 2012 van de denktank German Marshall Fund of the US is in juni gehouden onder circa 1000 mensen per land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden