'Helft elektronica-afval belandt tussen huisvuil'

(Novum) - Nederlandse consumenten gooien bijna 45 procent van hun elektronica-afval weg met het huisvuil. Dat blijkt volgens Greenpeace uit onderzoek naar het recyclen van dit afval dat de milieuorganisatie liet verrichten door adviesbureau Crem. Het gaat jaarlijks om 36,8 miljoen kilo aan onder meer afgedankte computers en printers.

De kans is groot dat dit afval daarmee in de verbrandingsovens voor het gewone huisvuil terechtkomt, zegt een woordvoerder van Greenpeace. Daarbij komen giftige stoffen vrij.

Een Nederlandse consument gooit per jaar gemiddeld voor 11,5 kilo aan telefoons, computers, beeldschermen en printers weg, zegt Greenpeace. Van dat afval is van slechts 1,7 kilo duidelijk dat het bij een recyclebedrijf terechtkomt. De milieuorganisatie is bang dat een deel van het elektronica-afval in ontwikkelingslanden wordt gedumpt. Hierdoor kunnen daar milieu- en gezondheidsproblemen ontstaan.

Uit het onderzoek blijkt dat bij consumenten nog veel onwetendheid heerst over het weggooien van bruingoed. Het bruingoedafval moet bij winkels en gemeenten worden afgeleverd. Daarna komt het bij recyclebedrijven terecht.

De milieuorganisatie concludeert dat het Nederlandse inzamelsysteem voor afgedankt bruingoed niet deugt. Volgens de milieuorganisatie moeten de individuele elektronicaproducenten gaan zorgen voor het opruimen van het afval van hun eigen producten. Ook de overheid schiet tekort in het verwerken van elektronica-afval, zegt Greenpeace.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden