Helft asielzoekers mag blijven

DEN HAAG - Justitie reageert verrast op de uitkomsten van een onderzoek, waaruit blijkt dat 44, en wellicht 50, procent van de asielzoekers een verblijfsvergunning krijgt. Volgens het ministerie slaagt daar nu uiteindelijk maar 17 procent in, dus nog iets minder dan de 20 procent die de vorige staatsecretaris Cohen steeds overeind hield.

Van onze redactie politiek

Onderzoekers van het Centrum voor Migratierecht van de Katholieke Universiteit Nijmegen hebben in kaart gebracht wat er is geworden van de 84068 asielzoekers die zich in de jaren '95, '96 en '97 in Nederland hebben gemeld. Hun conclusie: tenminste 44 procent en wellicht de helft kreeg een verblijfsvergunning.

De indruk is dus niet terecht dat het merendeel van de asielzoekers bestaat uit mensen die niet echt bescherming nodig hebben, maar uit zijn op een beter bestaan. En ook moeten asielzoekers snel kunnen integreren, omdat de kans groot is dat ze hier mogen blijven, houden de onderzoekers de politiek voor.

Justitie heeft kritiek op de onderzoeksmethode, en daarmee ook op de gevolgtrekkingen. Zo is volgens het departement over het hoofd gezien dat de gevolgde groep gaandeweg steeds kleiner wordt. Mensen vertrekken en voorlopige verblijfsvergunningen lopen af. Ook worden de laatste jaren tijdelijke vergunningen (zoals van asielzoekers uit landen als Irak, Somalië en Soedan) ingetrokken. Dat vertekent het percentage en daarmee is in het onderzoek geen rekening gehouden, aldus Justitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden