Helft allochtone vrouwen in Amsterdam zit thuis

© anp

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (GroenLinks; diversiteit, werk en inkomen) noemt de cijfers 'schokkend': Meer dan de helft van de Turkse en Marokkaanse vrouwen tussen de 25 en 34 jaar in Amsterdam heeft geen betaalde baan.

De groep niet werkende vrouwen in de hoofdstad wordt oververtegenwoordigd door allochtone vrouwen. Bij de autochtone Amsterdamse vrouwen uit dezelfde leeftijdsgroep is het percentage dat geen werk heeft nog geen tien procent. Dat percentage is vergelijkbaar met dat van andere grote steden.

Dat blijkt uit de Amsterdamse Vrouwenmonitor 2011 van het Servicepunt Emancipatie, die werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam. Het onderzoek wordt morgen gepresenteerd.

Geen opleiding of te laaggekwalificeerd
Volgens verantwoordelijk wethouder Andrée van Es blijven de jonge Turkse en Marokkaanse vrouwen deels zo achter omdat die groep veel huwelijksmigranten telt die geen Nederlandse opleiding hebben gehad heeft doorlopen. Bovendien bestaat de groep uit veel jonge vrouwen die wel in Nederland zijn opgegroeid, maar die toch te laaggekwalificeerd zijn voor de arbeidsmarkt.

Bovendien raken veel vrouwen geïsoleerd binnen het gezin en de familie. De vrouwen blijven thuis en zorgen voor het huishouden, terwijl de mannen voor het inkomen zorgen. Jonge moeders met kinderen beslissen nog te vaak om zolang de kinderen klein zijn, thuis te blijven. Getalsmatig gaat het om meer Marokkaanse dan Turkse vrouwen, maar dat komt doordat Amsterdam een grotere Marokkaanse gemeenschap kent.

Economisch afhankelijk
Ook spelen eerdere tegenslagen op de arbeidsmarkt een rol. De vrouwen om wie het gaat, verliezen daardoor hun zelfvertrouwen, waardoor de drempel om te solliciteren te hoog wordt. Bij die tegenslagen blijkt discriminatie op de werkvloer nog steeds een probleem. Zolang die vrouwen zich niet geaccepteerd voelen, is het volgens wethouder Van Es moeilijker voor hen om zich te handhaven op de arbeidsmarkt.

De Turkse en Marokkaanse vrouwen in Amsterdam zijn door al deze problemen ook nauwelijks economisch onafhankelijk. Slechts 24 procent van de vrouwen in de leeftijd van 25 tot 34 jaar is economisch zelfstandig.

Economisch onafhankelijk betekent een inkomen van duizend euro netto per maand. Van alle autochtone Amsterdamse vrouwen van dezelfde leeftijd is ruim zeventig procent economisch zelfstandig.


Wethouder pleit voor betere kinderopvang en voorlichting

De vrouw heeft de sleutel tot integratie, zegt Van Es. "Daarom moet er alles aan gedaan worden om ze vooruit te helpen. Zij voeden de kinderen op, zij voeren de huishouding, zij zijn sleutelfiguur binnen het gezin. Als zij emanciperen, emancipeert de hele bevolkingsgroep."

De wethouder wendt zich in het kader van dit probleem ook richting politiek Den Haag. "Ik ga nogmaals in Den Haag pleiten voor voldoende kinderopvang. Zodat de jonge moeders niet per se voor hun kinderen thuis hoeven te blijven. Dat moet dan wel betaalbaar zijn, want het geld dat zij met werken verdienen, mag niet helemaal opgaan aan de crèche."

Beroepskeuze
Verder vindt ze het belangrijk dat er betere voorlichting op scholen komt, gericht op meisjes en beroepskeuze. "Veel jonge vrouwen zijn te laag gekwalificeerd. Dat betekent dat als ze nog iets verder zouden leren, ze in beginsel wel een baan zouden kunnen vinden.

Daarom moet aan hen en hun ouders goed worden verteld welke mogelijkheden er zijn bij welke opleiding. Bovendien is het voor die meisjes goed om te weten dat de kans op een baan bij sommige richtingen kleiner is. Er is meer werk in de zorg dan in de handel."

Maar de stadsbestuurder erkent dat het lastig is om deze meisjes in de zorg te krijgen, bijvoorbeeld vanwege het taboe op het wassen van mannen. "Daarom moeten we hen duidelijk maken dat ook hun ouders en zijzelf ooit in de zorg terechtkomen en dat het dan fijn is dat er mensen zijn die dat werk doen. Maar vrouwenemancipatie kan alleen als mannen rondom dit soort thema's ook emanciperen."

Andrée van Es.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden