Helemaal vrij van ebola is West-Afrika nog niet

De bestrijding van ebola stokt nu al een maand in Sierra Leone. Is de epidemie nog niet onder controle?

Zag heel West-Afrika er epidemiologisch maar uit zoals Liberia. In dit land, waar ebola aanvankelijk het snelst en het hevigst uitbrak, is het aantal nieuwe besmettingen de laatste vier weken op de vingers van een hand te tellen. Terwijl de piek vorig jaar september lag op 364 nieuwe patiënten in een week. Deze week kon een deel van de kinderen in Liberia na een half jaar weer naar school.

Ook in de twee andere zwaarst getroffen landen leek ebola op haar retour. Maar definitief is dat allerminst, blijkt uit cijfers die de wereldgezondheidsorganisatie WHO deze week publiceerde. Guinee telde half januari nog maar 20 nieuwe besmettingen, nu zijn het er weer rond de 50. Hoopgevend: deze week is er een lichte daling.

Sierra Leone blijft het zorgelijkst: daar schommelt het aantal besmettingen de laatste maand rond de 70 per week. Wrang genoeg is het land hard op weg Liberia naar de kroon te steken als het gaat om het totaal aantal doden: beide landen hebben een aandeel van bijna 40 procent in het totaal van 9300 eboladoden wereldwijd tot nu toe.

De regering van Sierra Leone gaf deze week gezondheidsambtenaren de opdracht in het afgelegen oostelijke deel van Sierra Leone langs de deuren te gaan om te speuren naar twee besmettingshaarden: patiënten die zich nog niet hebben gemeld en lichamen die niet goed zijn begraven.

AMC-hoogleraar tropische geneeskunde en reizigersgeneeskunde Martin Grobusch was eerder deze maand in Sierra Leone. "Mijn indruk is wel dat er inmiddels geen dorp meer is waar nog geen besef is van ebola. Juist daardoor worden er extra besmettingen geregistreerd. Dat wil dus niet zeggen dat er echt meer nieuwe zieken zijn dan een maand geleden. Het lijkt erop dat de epidemie onder controle is, zich niet verder kan uitbreiden, ook al zijn er nog nieuwe patiënten."

Waar in Liberia de besmettingen hoofdzakelijk in de hoofdstad vielen, kent Sierra Leone volgens Grobusch meer brandhaarden. "Dat maakt de bestrijding lastiger. Daarnaast begon de epidemie gewoon eerder in Liberia, en dalen de aantallen daardoor ook eerder."

De drie West-Afrikaanse landen willen het aantal besmettingen binnen twee maanden terugbrengen naar nul, kondigden ze deze week aan. "Het is uiterst lastig om te voorspellen hoe lang dat duurt", zegt Grobusch. "Zoals het er nu naar uitziet, zou binnen twee tot drie maanden het aantal nieuwe besmettingen in alle drie landen heel klein kunnen zijn. Maar dat kan zo weer veranderen. Het doel van nul patiënten zal op korte termijn heel lastig te realiseren zijn."

Voor de Liberiaanse gezinnen is het heel mooi dat de scholen weer opengaan, maar aan het opheffen van de huidige reisverboden kleven ook risico's, noteert Grobusch. "Op een gegeven moment is het voor de handel ook weer nodig om te reizen. Dat kan tot nieuwe besmettingen leiden. Een ander gevaar is dat hulpverleners te vroeg weggaan. Dat gebeurt nu gelukkig nog niet. Toen ik in Sierra Leone was, waren van de 1700 bedden voor ebolapatiënten er maar 60 bezet. Maar laten we die bedden vooral niet nu al weghalen. En laten we beseffen dat voor andere ziektes, bijvoorbeeld malaria, ook zorg nodig is, die nu vaak is weggevaagd. We moeten in het Westen niet denken dat het nu wel zonder onze hulp kan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden