Helemaal supergoed!

Overdrijven is ook een kunst. Ik moest ten behoeve van een of andere instantie online een formulier invullen en terugsturen. Heel eenvoudig. Naam, geboortedatum, burgerlijke status. Geen zaken waarvoor ik naar de boekenkast of het kadaster moest. Ik denk dat ik er misschien twee minuten mee kwijt was. Op de knop gedrukt en mijn formulier was verzonden.

Even later kreeg ik het bericht van ontvangst in de mailbox. Het luidde alsvolgt: helemaal super! Helemaal super? Wat had ik voor grootsch verricht dat er zo'n superlatieve reactie uit de bus rolde? Niks dus. Maar wij leven tegenwoordig in een homerische cultuur, een wereld van bovenmenselijke prestaties en onbedaarlijke vreugdeuitbarstingen.

Helemaal super! Ik voelde me na het invullen en versturen van het formulier als een jochie dat geheel tegen de verwachtingen in een voldoende voor wiskunde heeft gehaald, iemand voor wie de meest glorieuze toekomst is weggelegd, een wonderkind, nu zou er nooit meer iets misgaan. Waar komt deze cultus van de alles overtreffende trap vandaan? Die gewoonte van elkaar ter begroeting drie kussen geven in plaats van twee of één, van de oranje-hysterie die weer op het punt van uitbarsten staat, van het 'super! helemaal goed! toppie'-gedachtengoed?

Herman Pleij meent in zijn studie naar onze volksaard 'Hollands welbehagen' dat we het van de Zweden hebben overgenomen. Huh, Zweden? Is dat niet dat volk van de donkere winternachten en de vele zelfmoorden? Ja, de Zweden zouden er begin jaren tachtig mee zijn begonnen tijdens het schaatsen, Heja roepen en je gezicht beschilderen in de kleuren van je vlag, bij hen blauw en geel. Een ingetogen, beheerste natie, plotseling tot hysterie vervallen. Hysterie, is dat trouwens niet ook een overdreven woord voor het verschijnsel (je moet erg uitkijken, voor je het weet val je zelf in de superlatieve kuil).

Zelf verdenk ik vooral Amerika ervan z'n schreeuwerige bombastische levenswijze naar ons te hebben geëxporteerd. Hoe dan ook, ik denk dat je een egalitaire cultuur nodig hebt om tot zulke overdreven uitbarstingen te komen. Na de ontzuiling in de jaren zestig en zeventig werden we in Nederland allemaal gelijk, dus werd het zaak elkaar te overschreeuwen en ons in buitenissige dracht te steken om nog gezien te worden. Een vorm van baltsgedrag. Het lijdt geen twijfel of een superlatieve cultuur laboreert al gauw aan een enorme inflatie, nou ja enorm, ik bedoel een flinke inflatie. Helemaal goed betekent helemaal niet 'helemaal goed', het betekent gewoon bedankt. Super: vriendelijke groeten. Toppie: hoogachtend. Dat krijg je dus als je excellenties en hoogheden, die vertegenwoordigers van het oude, hiërarchische denken, de laan uitstuurt, en iedereen dezelfde kap opzet. De toppie-cultuur. Iedereen uit z'n dak en geweldige, grootse verrichtingen, zelfs als je het Songfestival niet gewonnen hebt of aan de kassa met gepast geld betaalt: helemaal goed! Fijn trouwens dat jullie dit stukje helemaal tot het einde hebt uitgelezen, geweldig! Jullie zijn kanjers, super!

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden