Heleen Terwijn 'Wij hadden geen huis vol boeken, wel een bibliotheekkaart'

Hoe ziet uw boekenkast eruit?
"Ik ben een enorme lezer, en het indammen van het aantal boeken is mijn grootste gevecht in huis. Een aantal jaar geleden heb ik een heel grote boekenkast laten plaatsen, met het idee de hoeveelheid boeken daartoe te beperken. Maar er ontstonden al snel weer overal stapels."

Een boek erin is een boek eruit - dat motto is aan u niet besteed?
"Dat lukt me echt niet. Maar heilig zijn boeken niet meer voor me. Eens in de drie jaar houd ik opruiming, dan geef ik van alles weg of breng stapels naar een tweedehandsboekwinkel."

Wat leest u, romans of vakliteratuur?
"Allebei. Rapporten en artikelen om bij te blijven, maar ik grijp ook altijd weer naar de klassiekers uit de sociale wetenschappen. 'How We Think' van John Dewey bijvoorbeeld, een prachtig en erg toegankelijk boekje over wat het is om te denken. En romans en verhalen, doorlopend."

Wat ligt er op uw nachtkastje?
"Gisteravond ben ik begonnen in 'Stoner' van John Williams - dat leest geloof ik iedereen nu. Ik ben nog maar op pagina 17, maar weet nu al: dit gaat goed worden. Soms heb je geluk met bestsellers, maar meestal kijk ik goed uit. Kort geleden heb ik wel nog 'HhhH' gelezen, van Laurent Binet: heel goed gerecenseerd, maar ik vond het erg vervelend."

Romans zijn meer voor ontspanning, en niet direct belangrijk voor uw werk?

"Voor mijn werk? Hallo! Die zijn belangrijk voor mijn léven!"
Wat leest u nooit? "Sciencefiction. Ik vind dat er in het echte leven genoeg interessante dingen gebeuren om niet over ufo's te hoeven lezen."

En wat las u als kind?
"Annie M.G. Schmidt natuurlijk, en ook veel grote verhalen uit de wereldliteratuur: Tom Sawyer, Robinson Crusoe, later de Russische Bibliotheek. Wij hadden geen huis vol boeken, nee. Wel een bibliotheekkaart."

Is lezen essentieel voor een kind, om zich te ontwikkelen?
"Dat is altijd zo'n vraag... Als ik voor mezelf spreek wel. En wij moedigen het op de Weekendschool ook zeker aan: we hebben een vak 'Taal en poëzie', er komen schrijvers langs, we praten over boeken. Maar je moet er niet te moralistisch over doen. Zoals Annie M.G. Schmidt al zei: je hebt lees-kinderen en je hebt doe-kinderen, dat is nu eenmaal zo."

Heleen Terwijn (1967) is oprichter en directeur van IMC Weekendschool, waar kinderen tussen 10 en 14 jaar uit achterstandswijken aanvullend onderwijs krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden