Hele top ABN Amro wacht getuigenbank

AMSTERDAM - ,,De videoband gaat het dossier in'', concludeert rechtbankpresident E. van Schaardenburg. Zojuist heeft zij ABN Amro-topman Rijkman Groenink in een opgenomen uitzending van de Amsterdamse zender AT5 gezien. En toen, op 7 februari 1997, zei hij toch echt iets anders dan vorige week donderdag toen hij onder ede stond.

De ABN Amro-topman is langs de rand van meineed gegaan, vindt advocaat V. Koppe. Hij vertegenwoordigt een van de vier oud-bankmedewerkers die terechtstaan voor de verduistering van 180 miljoen gulden. Zijn cliënt wordt vervolgd omdat ABN Amro voorjaar 1997 aangifte deed van de fraude. Van meet af aan stond voor Rijkman Groenink vast dat er aangifte zou volgen. Dat die aangifte bijna vijf maanden na ontdekking van de fraude was gedaan, was niet conform zijn wil. Hij had liever eerder aangifte gedaan.

Maar dat is mogelijk niet de enige discrepantie tussen Rijkman Groeninks persoonlijke wens en de wil van de bank. Verklaarde hij immers niet voor AT5 dat het onderzoek was afgerond en dat zou worden onderzocht of aangifte moest volgen? Dat zal dan wel het standpunt van de bank zijn geweest.

Het gat dat tussen de verklaringen zit was voor de advocaten gisteren aanleiding om nog maar eens om een hele reeks getuigen te vragen. P.J. Kalff, oud-voorzitter van de raad van bestuur van de bank, staat op het lijstje evenals zijn broer G. Kalff en nog wat mensen uit de semi-top van de bank. Advocaten willen dit keer wel dat de getuigen 'minder geïnstrueerd' aan het getuigenverhoor worden onderworpen. Want voor advocaat P. Doedens staat vast dat Rijkman Groenink donderdag een ,,opgepoetste, gedresseerde getuige was''. ,,De leuterpraat van de ABN Amro-topman was niet om aan te horen'', verklaarde Doedens gisteren. ,,De man suggereert dat hij van niets weet, maar hij weet wel precies de conclusie uit een rapport te vertellen dat de bank geen schuld treft.''

De advocaten willen dat de getuigen allemaal op één dag worden gehoord en dat de ABN Amro-toplieden worden geconfronteerd met elkaars verklaringen. Door iedereen op een dag te horen, willen Doedens c.s. voorkomen dat de getuigen worden geïnstrueerd door de medewerkers van de bank die ,,zich de afgelopen dagen suf hebben zitten schrijven tijdens de zittingen''.

Wat de advocaten feitelijk willen horen, is dat de Bank pas tot aangifte is overgegaan, nadat de zaak via publicaties in onder meer De Telegraaf al op straat lag. Uit verklaringen van een verdachte blijkt dat hem een gang naar de strafrechter bespaard zou blijven als hij zijn medewerking zou geven aan het achterhalen van de verdwenen gelden. De bankmedewerker die die belofte zou hebben gedaan, kon wegens ziekte nooit rechtstreeks in het bijzijn van de advocaten worden ondervraagd. De schriftelijke vragen moesten bij de advocaat van ABN Amro worden ingeleverd. In ieder geval Doedens verwacht dat de antwoorden zorgvuldig zijn geregisseerd.

Vandaag besluit de rechtbank of het tiental getuigen zal moeten opdraven. Niet uitgesloten is dat daarna Rijkman Groenink nog een keer wordt geconfronteerd met de videoband en zijn getuigenverklaring. Want het blijft ook voor de rechter moeilijk verteerbaar dat de topman van de grootbank in de getuigenbank wat anders zegt dan voor de camera's. Om nog maar te zwijgen over de met zijn woorden strijdige verklaring die een ABN Amro-woordvoerster destijds naar buiten bracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden