Hele lieve jongens met een voorliefde voor slagvelden

Een vriendenclubje met een merkwaardige voorliefde voor camouflagepakken en geweren. Dat beeld schetsen mensen die het Nederlandse viertal kennen dat in de gevangenis van Belgrado vastzit. Volgens de Servische autoriteiten beraamden ze een moordaanslag op de Servische president Milosevic.

van onze verslaggevers

Vorig jaar ging de vakantie van Jeroen van Iersel (28) uit Heemskerk, Ger de Rie (30) uit Midden-Beemster, Bas van Schaik (31) en Sander Zeitsen (27) -woonplaatsen nog onbekend- ook al naar het voormalige Joegoslavië. Het zijn liefhebbers van oorlogstoerisme. Ze zochten plekken op waar het laatste decennium veldslagen zijn uitgevochten in de Joegoslavische burgeroorlog. Bij hun bezoeken aan Vucovar en Sarajevo kleden de vier zich altijd in militaire look, ter versterking van het oorlogsgevoel. Op de Joegoslavische tv droeg Van Schaik een Hell's Angels-sweater, waarschijnlijk besteld via de internetsite van de motorclub. Twee anderen waren in kaki outfit.

,,Ze zijn erg geïnteresseerd in oorlog en legerzaken', vertelde Ester, een vriendin van Van Iersel en Zeiten, gisterochtend voor de KRO-radio. ,,Ze verzamelen legerspul en kogels, zoals een ander postzegels verzamelt. Maar ik weet zeker dat ze niet van plan waren om Milosevic te ontvoeren. En iemand vermoorden, dat doen ze zeker niet, het zijn hele lieve jongens.'

VERVOLG OP PAGINA 4

'Op zo'n zaak zetten ze geen nep-Rambo's'

Joegoslavië

VERVOLG VAN PAGINA 1

De derde, Ger de Rie, werkte als monteur bij Havik Mercedesrestauratie in Purmerend. Volgens eigenaresse A. Havik was De Rie niet politiek geïnteresseerd. Hij droeg wel altijd een camouflagebroek onder zijn overall. Omdat dat een sterk soort broek is, dacht Havik. Verder prijst zij hem als vakman. Ze heeft contact gehad met zijn familie. Allemaal vinden ze het een 'wonderlijk verhaal dat niet past bij het beeld dat wij van Ger hebben'. Hij had haar wel verteld dat hij naar Joegoslavië op vakantie ging.

Zo'n lieverdje blijkt De Rie toch niet te zijn. Zijn naam komt voor op de ledenlijst van de extreemrechtse Centrumpartij '86 uit 1995. De partij is inmiddels door de rechter verboden. Erg actief was De Rie overigens niet. Onderzoeksbureau Kafka typeert hem als een 'meeloper'.

Dat het viertal een extreemrechtse expeditie naar de Balkanrepubliek vormde, behoort tot de mogelijkheden. Begin jaren negentig wierf de Friese extreem-rechtse activist Douwe van der Bos vrijwilligers voor de strijd in Kroatië. Ongeveer twintig Nederlanders vochten volgens Kafka mee aan de kant van de Kroaten, Van der Bos houdt het op dertig. De Servische regering beschuldigt dertien van hen van oorlogsmisdaden zoals standrechtelijke executies.

Van der Bos kent het viertal niet. Ze hebben zich destijds ook niet gemeld als vrijwilliger bij de door hem gestichte Nederlands Kroatische Werkgemeenschap. Volgens Van der Bos zouden ze ook zeker niet uitgezonden zijn. ,,De vrijwilligers moesten minimaal militaire ervaring hebben en weten waar ze mee bezig waren. En dan heb ik het niet over een administratieve functie.' De Rie vervulde in 1989 zijn dienstplicht in een administratieve functie. Van der Bos denkt dat het gaat om ,,een stel avonturiers die op nogal amateuristische wijze te werk zijn gegaan.'

Clifford Cremer, zoon van schrijver Jan, vocht als huurling tijdens de Joegoslavië-oorlog aan de kant van de Kroaten. In het boek 'Bomberjack' beschrijft hij die ervaring. Na de oorlog is hij nog eens voor weekblad HP/De Tijd naar het voormalige Joegoslavië geweest om oorlogmisdadigers op te sporen. ,,Dat was zo ontzettend makkelijk, maar dat waren wel de kleinere vissen. Hoewel ik niemand ben tegengekomen, kan ik me voorstellen dat met de beloningen die worden uitgeloofd die kleinere jongens wel interessant zijn om op te zoeken.' Om Milosovic op te sporen moet je van betere huize komen. ,,Daar gaan ze echt niet van die nep-Rambo's op zetten. Ik denk dat deze jongens hebben zitten brallen in de kroeg, vervolgens zijn opgepakt en nu voor propagandadoeleinden worden ingezet.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden