Hele dag Youtube kijken is niet de bedoeling op Steve Jobs school

Leerlingen van de Master Steve JobsSchool in Sneek aan het werk op hun tablet tijdens de eerste schooldag. Beeld anp
Leerlingen van de Master Steve JobsSchool in Sneek aan het werk op hun tablet tijdens de eerste schooldag.Beeld anp

Leerlingen moeten gewoon vijf dagen per week aanwezig zijn, onderwijsinspectie houdt intensief toezicht.

Marijke de Vries

Ze gaan gewoon vijf dagen per week naar school en leerlingen zijn niet de hele dag online. Op de eerste 'echte' Master Steve Jobsschool in Sneek, die gisteren haar deuren opende, wordt ook buiten gespeeld en geknutseld. En de kinderen leren echt wel schrijven.

"We houden ons aan alle wettelijke voorschriften", zegt Betske Salverda, bestuursvoorzitter van de Odyssee scholengroep, waarvan de nieuwe 'iPadschool' onderdeel uitmaakt. Salverda wil tijdens een rondleiding door het splinternieuwe schoolgebouw de misverstanden meteen even uit de weg ruimen. Ze vindt het prima dat de onderwijsinspectie toezicht houdt, en ze benadrukt dat op deze school de leerkracht niet is ingeruild voor een iPad. "We vinden de ontmoeting tussen leerlingen en het contact met de leerkracht, die wij coach noemen, juist heel belangrijk."

Van binnen en buiten is er weinig opvallends te zien aan het compacte oranje bakstenen schoolgebouw. In de kleutergroep van Juf Karin zit een jongetje met een rode broek en een blauw t-shirt stralend naar zijn iPad te kijken. Ook zijn buurman is enthousiast. De twee hebben een videoclip op YouTube geopend, waarvan de muziek het lokaal vult. Nee, dat is niet de bedoeling, zegt Salverda. "Binnenkort worden bepaalde apps standaard geblokkeerd, aan dat systeem wordt gewerkt." Alle iPads zijn voorzien van een dikke plastic stootrand met handvat. "Ja, ze kunnen stuiteren", lacht Salverda.

In het naastgelegen lokaal zitten Femke (8) en Latoya (6) te tekenen, met normale stiften. "Ik hou erg van kleuren, maar de iPad is het leukst", verklaart Femke. Op de iPad kun je trouwens ook tekenen, vult Latoya aan.

Flexibele lesstof
De iPadschool in Sneek is met 125 leerlingen helemaal vol. Zeventig leerlingen van de oude Driemasterschool gingen mee, 55 werden deze zomer door hun ouders ingeschreven, meer dan de initiatiefnemers hadden verwacht. Sommige ouders verhuisden naar Sneek om hun kind naar de school te sturen. Andere kinderen lieten vriendjes in hun oude klas achter. Zoals Sterk (9). Hij zat op zijn oude basisschool al in groep zeven, tussen allemaal oudere kinderen, vertelt zijn moeder Fransje Versloot. "Hier kijken ze waar hij aan toe is. Ik ben ontzettend blij dat zoiets in Friesland gebeurt."

Deze vorm van onderwijs is voor kinderen als Sterk heel geschikt, zegt schooldirectrice Janet Visser. "Wij delen leerlingen niet in leeftijdsgroepen op, maar spelen in op het niveau van de individuele leerling." Klasdoorbrekend onderwijs heet dat, waarbij de lesstof 'flexibel' wordt ingezet. "Dat doen we al op meer Odysseescholen. Het handige van de iPad is dat je de vooruitgang van leerlingen makkelijker kan bijhouden en we de talenten van de kinderen kunnen aanspreken."

Concreet betekent het dat leerlingen op basis van leeftijd in een 'coachgroep' zitten, waarin ze vakken als filosofie en sociale vaardigheden krijgen. Taal en rekenen krijgen ze met een groepje van hun eigen niveau uitgelegd. Elke zes weken vindt een gesprek plaats tussen leerling, ouders en 'coach'. Dan worden leerresultaten besproken, maar ook afspraken over de schooltijden. Leerlingen kunnen om half 9 of half 10 's ochtends beginnen en zijn dan om kwart over twee of kwart over drie 's middags vrij. Het schoolgebouw is open van half acht 's ochtends tot zeven uur 's avonds.

Voorlopig moeten de leerlingen elke dag naar school en mogen ze niet thuis op hun iPad 'in de virtuele school' werken. Dat laatste heeft opiniepeiler Maurice de Hond, bedenker van de Steve Jobsscholen (zie box), nog steeds voor ogen. Volgens de wet mag dat (nog) niet: alleen lesuren op school tellen daarin als onderwijs.

Maar De Hond verwacht dat het niet meer lang zal duren voor hij zijn zin krijgt. Zeker nu staatssecretaris Sander Dekker van onderwijs gisteren aan de Tweede Kamer liet weten dat hij wil 'uitzoeken' of hij binnen de huidige wet de Steve Jobsscholen ruimte kan geven voor een experiment met 'meer flexibiliteit in de onderwijstijd'. Zelf bracht De Hond zijn dochter Femke (4) gisteren voor het eerst naar de basisschool in Amstelveen. Die wordt later dit jaar ook omgevormd tot Steve Jobsschool.

Zeven iPadscholen
Deze week zijn zeven Steve Jobsscholen geopend, verspreid door heel Nederland. Behalve die in Sneek en Breda (de enige met particulier geld gefinancierde school), begonnen ook basisscholen in Almere (2x), Emmen, Heenvliet en Amsterdam in de onderbouw met het schoolconcept van de stichting O4NT (Onderwijs voor een nieuwe tijd). Op termijn zullen zij helemaal overschakelen. Voor het eind van het schooljaar volgen nog vier of vijf scholen, schat oprichter Maurice de Hond. De bekostiging van de iPads verschilt per school. De leerlingen van de Master Steve Jobsschool in Sneek kregen hun iPad van het schoolbestuur. Op andere scholen betalen ouders tien euro per maand en is er een fonds voor wie dat niet kan betalen.

Scholen moeten verder betalen voor apps en digitale leermethoden, zoals ze ook met papieren leerboeken doen. Er is ook een 'virtueel schoolplein', waar kinderen van één school met elkaar kunnen chatten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden