'Hele crisis in huizenmarkt is made in The Hague'

Experts wijzen op Woontop om de beurt naar regeringsbeleid

"Een bank met ideeën", grapt dagvoorzitter Guido Wallagh na een toespraak van Jan Molenaar, hoofd financieren van Rabobank Nederland. Het publiek op de Woontop in het Rotterdamse concertgebouw De Doelen gniffelt om zoveel sarcasme. Belangrijke partijen op de huizenmarkt als corporaties, investeerders, de Woonbond, de NVM en de Vereniging Eigen Huis waren er gisteren op instigatie van de gemeente Rotterdam. Samen konden ze misschien een lans breken voor de vastzittende woningmarkt, zo was het idee.

De Rabobank nam vooral de gelegenheid om uit leggen dat de malaise niet aan haar lag. De bank wil best meer uitlenen, vertelde Molenaar, als het ministerie het maar toe zou laten. Het bleek het startsein voor een middagje wijzen naar Den Haag. Volgens Rob Mulder, directeur van de Vereniging Eigen Huis is de hele crisis zelfs made in The Hague, "alleen durven ze dat etiketje er niet op te plakken. Op zowel de koop- als de huurmarkt zijn precíes de verkeerde maatregelen genomen."

Peter Boelhouwer, hoogleraar volkshuisvesting: "Qua prijsontwikkeling staan we op één lijn met Spanje en Portugal. We bezuinigen terwijl we moeten investeren, om verhuizen te stimuleren bijvoorbeeld. We draaien de bouwnijverheid zo de nek om."

Net als collega-sprekers, zoals Ronald Paping van de Woonbond en de Rotterdamse wethouder Karakus verwees ook hij naar het - in de zaal heilige - 'Wonen 4.0'. In dit verbeterplan van huurders, verhuurders, huizenbezitters en makelaars uit mei dit jaar staan verregaande maatregelen, zoals het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. De frustratie over het grotendeels terzijde schuiven door het huidige kabinet is voelbaar. Na een wollig verhaal van Elco Brinkman van Bouwend Nederland, én CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, klinkt er boegeroep. Een enkeling probeert de wave in te zetten. Ger Hukker, directeur van makelaarsvereniging NVM, na een videoboodschap waarin minister Blok het beleid verdedigt: "Het is goed dat we een eigen minister hebben. Maar hij moet geen blok aan ons been zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden