Helderder

Wij hebben hier prachtige wetten en procedures om asielzoekers de maat te nemen. De duur van die procedures is vastgelegd op een aantal maanden.

Wat is er logischer en rechtvaardiger om in de aanpak ervan dan ook consequent te zijn? Dat betekent dat als onze rijksoverheid niet aan haar eigen procedures kan voldoen, asielzoekers na afloop van die termijn ook gewoon gelegaliseerd moeten worden. Als we die regel invoeren, dan moet je eens zien hoe snel de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zorgt dat zijn zaakjes lopen. Ongetwijfeld worden er weer mitsen en maren aangevoerd over mensen die er net buiten vallen. Maar daar gaat het niet om.

Stel gewoon een datum vast, bijvoorbeeld 1 september 2002 en laat vanaf die termijn iedereen toe wiens behandelingstermijn de wettelijk vastgestelde proceduretijd overschrijdt. Helderder kan niet. Het scheelt hopen plaatsen in de asielopvang en vele schrijnende uitzetgevallen van ingeburgerde allochtonen. En de politiek laat zien dat ze al die wetten niet voor joker opstelt, maar dat ze erachter staat en dat ze ook de consequenties aanvaardt van het feilen ervan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden