Heldenprestatie levert doelman VS ministerpost op
De wedstrijd ging verloren, maar daar had na afloop niemand het meer over in de Verenigde Staten. Hun doelman Tim Howard had in de WK-wedstrijd tegen België een prestatie van wereldformaat geleverd. Op internet werd hij tot held gebombardeerd. En benoemd tot minister van Defensie.
In de achtste finale tegen België was de sluitpost de absolute man of the match. Hij verrichtte 16 reddingen, het hoogste aantal op een WK sinds de FIFA hier statistieken over bijhoudt. "Ik heb ze zelf niet geteld", reageerde de doelman laconiek. "Het is balen dat we hebben verloren. Dat is het gevoel dat overheerst."
Daar dacht het internet anders over. Vooral op Twitter regende het loftuitingen aan het adres van de keeper. Hij werd zelfs tijdelijk benoemd tot minister van Defensie van de VS. Een Wikipedia-gebruiker verving de foto van de huidige minister Chuck Hagel op de pagina door die van Howard.
Best wiki update of the Cup so far, or ever: pic.twitter.com/GehIqfFtc1
— Danielle Elliot (@daniellelliot) 6 september 2016
Daar bleef het niet bij. Een andere bewonderaar bewerkte de Wikipediapagina van Howard. Het leverde hem de status van 'Amerikaanse Jezus' op.
undefined
I like the recent amendment to #TimHoward's wikipedia page #ISA #USAvBEL pic.twitter.com/sCMlp899WQ
— Julia Macfarlane (@juliamacfarlane) 6 september 2016
De idolatie van Howard lijkt erop te wijzen dat Amerikanen het voetbal eindelijk omarmen. Tot afgrijzen van Ann Coulter, een bekende conservatieve columniste die liever naar basketball of honkbal kijkt. Zij schreef eerder deze week een column waarin ze het voetbalspel finaal de grond in trapt. Volgens haar is voetbal 'geen sport'. Er zijn geen helden, geen verliezers, geen verantwoordelijkheid, schreef ze. Daarbij had ze duidelijk buiten Tim Howard gerekend.
Bekijk hieronder de zestien reddingen van Tim Howard in een loop.