Heldencultus rond Britse SAS blijkt verering van harde moordenaars

Heeft mollah Krekar in ruil voor zijn vrijheid de VS alles opgebiecht over de band tussen Al-Kaida en Irak? Sommige Arabische kranten denken van wel, nadat de Koerdische leider in Nederland tweemaal werd verhoord door FBI-agenten en vervolgens tot ieders verrassing niet werd gearresteerd na zijn uitwijzing naar Noorwegen. De mollah zelf, leider van de radicale Koerdische organisatie Ansar al-Islam, ontkent de banden met Al-Kaida ten stelligste.

,,Osama bin Laden is het juweel in de kroon van de islam, maar ik werk niet met hem samen'', zegt hij in Der Spiegel. ,,Dat Bin Laden samenwerkt met Saddam Hoessein kan ik me niet voorstellen. Saddams regime en partij zijn vijanden van de islam, zoals de Koerden de vijanden van Saddam zijn.'' üls Ansar al banden heeft met Al-Kaida, maakt Krekar duidelijk, heeft de organisatie geen banden met de dictator in Bagdad.

Gevraagd naar de zelfmoordcommmando's in zijn gelederen, zegt Krekar: ,,Natuurlijk hebben wij zelfmoordcommando's, die zijn een belangrijk wapen. Maar we hebben nooit in Afghanistan getraind, in ieder geval zeker niet sinds ik in december 2001 de leiding over Ansar overnam. De Koerdische revolutie heeft geen hulp nodig van Arabieren.''

Ook het Amerikaanse Newsweek werpt de vraag op of de VS afdoende hebben aangetoond dat er banden zijn tussen Al-Kaida en Irak, en dat Irak massavernietigingswapens bezit. Eigenlijk niet, is de conclusie van de redactie. Het blad beschrijft voorts het Amerikaanse oorlogsplan. Het is zeer snel afgelopen volgens het scenario van Newsweek: de VS blazen met allerhande high-tech wapengoed het reddeloze Iraakse leger de vergetelheid in.

Als overzichtskaartjes in weekbladen een indicatie zijn, is de Nederlandse regering bezig met een indrukwekkend staaltje diplomatie. In het Amerikaanse Time is Nederland grijsgekleurd: het behoort tot de 'landen die de oorlog steunen'. In Duitsland zien ze het anders: in Die Zeit is Nederland wederom grijs, maar dit betekent nu 'onbeslist'.

De Duitse weekkrant besteedt drie pagina's aan een interview met een spijtoptant van het Engelse elitekorps SAS, als dat tenminste de juiste term is voor iemand die de zwijgcultuur binnen de eenheid breekt. Die Zeit beschrijft hoe de verering van de buitengewoon goed getrainde, 250 man tellende eenheid na de Golfoorlog tot een 'ware heldencultus' is uitgegroeid.

Groot-Brittannië is apentrots op zijn harde en bekwame jongens, die bij elke internationale crisis de Britse troef zijn en daarmee de nationale eer strelen. In de Britse pers valt daarom volgens Die Zeit geen onvertogen woord over de SAS. Maar onterecht, zoals blijkt uit een interview met een oud-commando. De SAS draafde niet alleen op bij heikele missies achter Iraakse linies in 1991 of bij de oorlog tegen de Taliban, maar knapte ook buitengewoon smerig werk op in de straten van Noord-Ierland of de savanne van Afrika.

Officieel in Belfast gelegerd als normale soldaten, vaak met lange haren en anderszins onprofessioneel lijkend, gingen SAS-commando's op geheime 'zoek-en-vermoord-missies' tegen Ira-leden. Zelfs in Gibraltar, waar op klaarlichte dag drie ongewapende Ieren in naam van de Britse veiligheid werden geliquideerd.

,,We hoopten dat onze tegenstanders zich niet zouden overgeven, zodat we hen konden doden. Zo waren we getraind'', zegt de spijtoptant, Robin Horsfall. Zijn moreel brak nadat hij in Mozambique een Frelimo-strijder doodde. Met een mes, om zichzelf te bewijzen. Nu hij tegen de pers praat, ligt hij er bij zijn oude collega's uit. En juist dat grote zwijgen, tegen de collega's over de stress en spijt, tegen de echtgenotes over het geheime werk en tegen ex-commando's die naar buiten treden, nekt de (ex-) SAS-ers psychisch. De graven van de zelfmoordenaars op het SAS-kerkhof in het Engelse Hereford tonen de grimmige tol van de Britse militaire trots.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden