Helden in rolstoelen steunen Clinton op themadag over misdaad en wapens

CHICAGO - Veel drama, maar weinig ideeën op de openingsavond van de Democratische conventie in Chicago. De aandacht ging vooral uit naar de twee uitsmijters van de avond, die op prime time, als alle tv-zenders rechtstreeks uitzenden, de show mochten stelen: het echtpaar Jim en Sarah Brady, naar wie de Brady-wapenwet is genoemd, en de filmster Christopher Reeve. Zowel Reeve als Jim Brady reden in een rolstoel het podium op.

“Jim, we hebben de verkeerde afslag genomen op weg naar San Diego”, grapte Sarah nadat haar echtgenoot met stok, maar zonder rolstoel een paar passen naar het podium had gelopen. Jim Brady was de woordvoerder van president Reagan, een Republikein dus, totdat hij in 1981 geveld werd door de kogel die ook de oud-president verwondde. Gehandicapt en gekluisterd aan een rolstoel ijvert hij sindsdien samen met zijn vrouw Sarah voor een betere controle op wapenbezit.

Bij Republikeinse presidenten kregen de Brady's nul op het rekest, vanwege de invloed van de machtige wapenlobby. President Clinton tekende echter de zogenaamde Brady-wet, een bescheiden poging tot controle bij het kopen van wapens. Het thema van maandag was misdaad en wapens. Wat was er dan mooier dan twee Republikeinen te laten opdraven die een Democratische president op die terreinen in het zonnetje zetten. Een verlamde held die met grote moeite enige zinnen kan uitspreken, bijgestaan door een onvermoeibare echtgenote.

Trekpleister De sterrenrol van Christopher Reeve had helemaal niets met de politiek te maken, zelfs niet met het thema van de avond. De Democraten moesten op die openingsavond iets stellen tegenover het sterke optreden bij de Republikeinse conventie van generaal Colin Powell, die daar bewogen had gesproken over waarden en normen in de Amerikaanse samenleving.

Reeve is een van de populairste filmsterren in Amerika vanwege zijn rol in Superman. Hij staat nummer drie op de nationale populariteitslijst, hoger dan enig politicus. Hij viel vorig jaar van zijn paard en is na een gedeeltelijke revalidatie gebonden aan een rolstoel. Een enorme trekpleister voor de conventie, met of zonder politieke boodschap. Zonder in dit geval, want zijn verhaal ging over de noodzaak om de zieken en gehandicapten te helpen.

Snedig De Democraten gaan er prat op dat zij, anders dan de Republikeinen, geen censuur op sprekers uitoefenen. Dat is een halve waarheid. Want politieke en oratorische kanonnen als Jesse Jackson en oud-gouverneur van New York Mario Cuomo, die bovendien wel een politieke boodschap hebben, worden van het podium geweerd in prime time, als de tv-omroepen een uur lang rechtstreeks uitzenden vanuit de conventiehal. Jackson merkte snedig op dat hij weliswaar niet op prime time mag spreken, maar dat hij wel een prime time boodschap heeft: de vorige conventie in Chicago ging over 'warfare', deze keer gaat het over 'welfare' - een onvertaalbare woordspeling. En Cuomo heeft lang geaarzeld of hij wel naar Chicago zal komen. Hij is het oneens met een groot aantal zaken waar Clinton voor staat, waaronder met name het handhaven van de doodstraf en het invoeren van de nieuwe bijstandswet, die de bijstand in feite volgens Republikeins recept afschaft. Cuomo mag zijn onvrede over de bijstandswet uiten, maar ook niet in prime time. Andere tegenstanders van deze wet, waaronder bijstand-expert senator Moynehan en senator Kennedy, zullen hun kritiek in het Algemeen Democratisch Belang geheel inslikken.

Het is bij de Democraten een ander publiek dan bij de Republikeinen. Meer een afspiegeling van doorsnee Amerika, zeggen de partijbonzen trots. Er zijn inderdaad minder miljonairs dan bij de Republikeinen en meer mensen met een modaal inkomen. Verder meer zwarten en latino's. Veertig procent van de gedelegeerden zijn echter vakbondsleden en gezien de bescheiden rol die de vakbonden in Amerika spelen is dat helemaal niet zo doorsnee.

Ingenieus De conventiezaal is overzichtelijker dan die van de Republikeinen, waar je van de meeste plaatsen het podium niet kon zien en dus ook in de zaal op de tv-monitoren was aangewezen. Het is een oorverdovend lawaai als een virtuoze trompettist improviseert. Er wordt arm in arm meegezongen met 'God Bless America' en op het juiste moment gaan de borden van de dag de lucht in, vandaag gericht tegen het wapengeweld.

De conventie is ingenieus opgezet. De activiteiten in het basketbalstadion van de Chicago Bulls worden afgewisseld met de '21ste-eeuw Exprestrein' van Clinton die door de staten West-Virginia, Kentucky en Ohio dendert op weg naar Chicago. Het is een ouderwetse treincampagne langs kleine plaatsjes, die onder meer gebruikt maakt van de Pullman-wagen waarmee Harry Truman in 1948 campagne voerde - en won.

Vanaf de stations die de trein aandoet wil Clinton iedere dag een plan lanceren dat aansluit bij het thema van de dag op de Democratische conventie. Maandag, op misdaad- en wapendag, stelde Clinton voor de Brady-wet uit te breiden en al diegenen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweld tegen familie- en gezinsleden thuis, het kopen van wapens te verbieden. “Wij zijn op de goede spoorweg”, riep de president gisteren gevat vanuit zijn trein. Zoals altijd met pasklare teksten voor de televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden