Column

Held Kroon

null Beeld

Waar was het allemaal om te doen? Om een eis van 120 uur werkstraf die gisteren door de officier van justitie tegen kapitein Marco Kroon werd geëist.

Waar was het allemaal om te doen?

Allemaal staat hier voor de verhoren waarin je in de rol van een ordinaire crimineel wordt geduwd; het onderzoek met verfijnde middelen door je huis, in je auto, op je kleding en zelfs op je borstharen om micromilligrammen cocaïne op te sporen; het schenden van je privacy door je telefonische gesprekken af te luisteren; het destabiliseren van je intieme relatie met je vriendin door het over je bedgeheimen te moeten hebben in het openbaar; de reputatieschade die de enorme media-aandacht genereert; de schaamte om je als oorlogsheld voor een gerecht te moeten verdedigen.

Waar was het allemaal om te doen?

Om een eis van 120 uur werkstraf die gisteren door de officier van justitie tegen kapitein Marco Kroon werd geëist. En terwijl je een jaar lang als een halve cocaïnejunk en een halve kroegdealer werd neergezet, blijft vrijwel niets over van dit zogenaamde drugsgerelateerde delict. Van die eventuele 120 uur plantsoenswerk zijn maar tien uur geëist wegens vermeend cocaïnebezit. De resterende 110 uur kookdienst in een bejaardentehuis (maar het kan natuurlijk ook hondendrollen heldhaftig opruimen zijn of graffiti's van muren halen) gaan over het in het bezit hebben van twee wapens. Gaat het om uzi's, kalasjnikovs, bazooka's? Of misschien granaten of een bommengordel? Erger: we hebben het hier over stroomstootwapens die boeren, naar het schijnt, ook gebruiken om het vee naar de goede plek te geleiden.
Ik heb gisteren uit nieuwsgierigheid nog de gevechtshandelingen nagelezen waaraan officier Marco Kroon deelnam in Afghanistan. Ik heb weinig op met militair gedoe en oorlog maar als ik ergens op aarde onder vijandig vuur was komen te staan, dan het liefst onder leiding van verdachte Marco Kroon. En zo moeten ook de soldaten die Kroon leidde, hebben gedacht toen ze langdurig in gevecht met de taliban raakten. Deze officier bleek een toonbeeld van toewijding en plichtsbesef in de hachelijke periode waarin levens op het spel stonden.

Natuurlijk is de glorieuze onderscheiding die Marco Kroon kreeg als enige militair in een tijdsbestek van vijftig jaar, geen laissez-passer om daarna, in het civiele leven, wat voor illegale handeling ook te mogen plegen. Maar de indrukwekkende machinerie die Justitie in al haar agressieve selectiviteit opzette om die lastige oorlogsheld te vloeren, lijkt op z'n minst buitenproportioneel.

Hier is geen sprake van een complot natuurlijk, maar eerder van een reflex dat in de nationale eigenheid diep verankerd ligt. Het clichéverhaal is bekend: in het Maaiveldland aan de Noordzee kun je als oorlogsheld beter zo snel mogelijk je wapens vergeten en dekking in de grijze massa gaan zoeken. Jan was een vrolijke soldaat die voor vrouw, kind en vaderland vocht, zong Jaap Fischer. (En soms schoot hij ook op de katten van de buren). De rest van het liedje is bekend: 'Ze spogen voor hem op de stoep, de kinderen riepen pies en poep en vuile, vuile moordenaar'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden