Weblog

Helaas, geen zonneboiler op ons dak

De buurman heeft al jaren een zonneboiler. Bij ons blijft het voorlopig bij zonnepanelen.

Het leek een inkoppertje, een extra voordelige zonneboiler aan mijn zonnepanelen toevoegen. Maar nee, we zijn al te zuinig...

De eerste reacties van vrienden en kennissen met enig verstand van zaken was: Joh, een zonneboiler voor 1800 euro? Da's goedkoop. Moet je doen. En ook de achterkant van mijn spreekwoordelijke bierviltje had het gauw op een rij: die uitgave zou snel worden terugverdiend. Enig probleem leek me nog: hoe vertel ik mijn vrouw dat we weer flink gaan investeren...
De werkelijkheid bleek precies andersom. Mijn vrouw was al snel 'om'. Ze heeft ook een groot groen hart. Maar deskundige reacties op mijn vorige blog hierover en een stopwatch lijken het nieuwe project voor huize Dekker te doen stranden.
Gemiddeld gaat 30 procent van het gasverbuik in een huishouden op aan warm water, zo meldt de actiesite voor de zonneboilers. Ik was al wat voorzichtig bij mijn inschatting dat het bij ons 20 procent zou kunnen zijn, maar zelfs dat halen we bij lange na niet.
In de berekeningen wordt uitgegaan van dagelijks tien minuten douchen per persoon en een cv-ketel die 3,3 kubieke meter gas per uur gebruikt om water warm te stoken. Dat blijkt bij ons wat anders te liggen. Even opfrissen onder de douche lukt ons in gemiddeld vier minuten. En onze ketel verstookt dan per minuut welgeteld 15 liter gas, wat neerkomt op nog niet eens één kubieke meter per uur. Ik heb het een paar keer gemeten en écht: het is zo.
Dat onze ketel kennelijk extreem zuinig is bij het verwarmen van water kan twee oorzaken hebben: het is een nieuwe (nou ja, 2 jaar oude) hr++ ketel. En wij hebben al sinds jaar en dag een waterbesparende douchekop. Die bespaart natuurlijk niet alleen (warm) water, maar ook gas.
Als je dan ook nog meerekent dat je niet 100 maar 70 procent van je gas voor warm water bespaart met een zonneboiler, gaat de rekensom er bij ons heel anders uitzien. Al met al zouden wij een kleine 200 m3 gas per jaar kunnen besparen, bij de huidige gasprijs is dat 125 euro. De terugverdientijd wordt dan 15 jaar of meer.

Dat kan nog altijd verantwoord zijn, en goed voor het milieu. Maar ik denk dat ik eerst maar eens geld in wat anders moet steken. Wij verstoken per jaar 2700 m3 gas. Da's erg veel. Onder meer omdat we, denk ik, nog ongeïsoleerde spouwmuren hebben. Hoog tijd om daar maar eens een deskundige op af te sturen.

Reactie op reacties:
(tot 9 augustus 2011, 17.30 uur)
@zonnegloren: ja, vloerverwarming zou mooi zijn. Maar om die nog aan te leggen...

@Takkie: 700 euro per jaar besparen met een hotfill? Niet bij ons thuis. Ons totale stroomverbruik is nog geen 700 euro.

@stevves: minder afhankelijk worden van de energiebedrijven is inderdaad mijn streven. Ik denk dat een goede 'accu', waarmee ik de 's zomers opgewekte stroom in de winter kan benutten, daarvoor de grootste stap voorwaarts zou zijn.

@Thomas en nielstn: dank voor die tips! Ik ga eens wat stoeien met de thermostaat.

@vossestein12: Je moet inderdaad niet altijd alles terugbrengen tot een terugverdientijd. Zie bijvoorbeeld een van mijn eerste blogs. Maar: ook voor mij geldt dat ik een euro maar één keer kan uitgeven. Dus misschien toch wel wijs om de volgorde van Jan Workum aan te houden.

@Sanne123: Ja die voetafdruk zal er zijn. Maar alom hoor je toch dat isoleren zichzelf het snelste terugverdient, en dat zal toch ook voor die voetafdruk gelden. Glas vergt veel energie om te maken, en dus is de prijs van glas vooral bepaald door de energiekosten. Verdien je door energie te besparen de investering in dubbelglas terug, dan zul je dus meer energie hebben bespaard dan de energie die nodig was om het glas te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden