Heksensnot is reigerkots

Dat vroege sneeuwklokje laatst werd door een ander sneeuwklokje ingehaald. Een lezer zag al een sneeuwklokje in oktober. Verrassender nog is de narcis die volgens een lezeres op 13 oktober bloeide.

Het was haar verjaardag en de narcis stond op het graf van haar man te bloeien. Op 27 november kwam een tweede narcis tot bloei. Zij vraagt zich af of dit een in de herfst bloeiende soort is. Ik denk het niet, het moet een extreem vroege narcis zijn. Bij de krokussen die een lezeres op de natuurvragenrubriek op de Trouwsite meldt, ligt dat vermoedelijk anders. Die bloeien sinds begin oktober en als sneeuwklokjes en narcissen dat kunnen, kunnen krokussen het ook. Toch zijn dit waarschijnlijk herfsttijlozen. Tijlozen lijken sterk op krokussen, maar bloeien voor, krokussen meestal na de vorst.

Iets heel anders, maar evenzeer vroegs, is de gelei die Anneke Keijzer-Kingma fotografeerde bij het Zwanenwater. Dit is geen door een vogel vervoerde kwal, maar sterrenschot. Sterrenschot wordt vooral in maart en april gevonden. Lang geleden geloofden mensen dat de gelei van vallende sterren afkomstig was. Ook kregen verkouden heksen soms de schuld; heksensnot is een andere naam voor het goedje. Maar het is geen snot van heksen of sterren.

Stel dat een reiger of marter een vrouwtjeskikker opeet. De eierstokken van de amfibie bevatten dril in de dop. De padden- of kikkervrouw zou dat, als de tijd rijp is, afzetten in het water, bij haar hunkerende minnaar die er zijn zaad over loost. In water zwelt dril op. Gebeurt dat in de maag van reiger of bunzing, dan voelt deze zich niet goed en gaat hij over zijn nek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden