'Heksenjacht op siliconenprothese'

Van een onzer verslaggevers

Dat zei gisteren dr. J. D. Efting Dijkstra, de voorzitter van de Nederlandse vereniging voor plastische en reconstructieve chirurgie. Vandaag houdt de vereniging in Amsterdam een internationaal symposium naar aanleiding van het Amerikaanse verbod op de toepassing van zulke protheses.

De silicone borstprothese bestaat uit een zakje van silicone rubber, gevuld met een silicone gel of fysiologisch water. Nadat het is ingebracht, wordt het door bindweefsel ingekapseld. Soms wordt dit door een onbekende oorzaak hard, waardoor klachten kunnen ontstaan. Jaarlijks brengen de Nederlandse plastisch chirurgen bij ongeveer 3 000 vrouwen een of meer protheses aan. In de helft van de gevallen bij vrouwen bij wie een borst is weggenomen wegens borstkanker. Bij de overigen meestal om kleine borsten te vergroten. "In het algemeen heeft de behandeling bevredigende resultaten. Wij willen niet dat vrouwen die vaak al geconfronteerd zijn met een gezwel, ongerust hoeven zijn" , zei Efting Dijkstra.

De Amerikaanse plastische chirurg prof. dr. Jack Fisher uit Nashville Tenessee beschuldigde de nieuwe directeur van de Food and Drug Administration (FDA), David Kessler, van een heksenjacht tegen de silicone protheses. De FDA is verantwoordelijk voor de toelating van medicijnen en medische hulpmiddelen. "Silicone is het meest onderzochte medische materiaal en ik ken geen enkele wetenschappelijke studie die het besluit van de FDA ondersteunt. Silicium-preparaten worden gebruikt voor allerlei medische toepassingen, zoals injectienaalden en infusen. Ieder westers mens heeft dus met siliconen in zijn lichaam te maken. De heksenjacht van de FDA stopt niet bij de borstprotheses. Ook met zout water gevulde protheses liggen onder vuur. En het verbod op siliconen treft eveneens kunstmatige gewrichten."

Volgens Fisher is het verbod politiek en niet wetenschappelijk. Sinds januari vraagt hij de FDA vergeefs haar wetenschappelijke uitgangspunten vrij te geven. In zijn ogen is het Amerikaanse systeem van enorme vergoedingen voor medische fouten deels de oorzaak van de heksenjacht. Een vrouw kreeg onlangs 7,2 miljoen dollar wegens reumatische klachten na een borstprotheseimplantatie, hoewel de huisarts van de vrouw voor de rechter verklaarde dat zij de klachten al voor de implantatie had. Amerikaanse vrouwen die een borstprothese willen, gaan nu al naar klinieken in Canada, Mexico of het Caraibische gebied, aldus Fisher.

In enkele Duitse deelstaten is het Amerikaanse verbod overgenomen. De Duitse immunoloog prof. dr. G. Lemperle vertelde dat 28 patienten na het inbrengen van een siliconen prothese reuma hadden. Op een totaal aantal van 80 000 implantaties vindt Lemperle dat geen verontrustend getal. De Nederlandse advocaat mr. E. Ph. R. Sutorius verwacht niet dat vrouwen met klachten over borstprotheses kans maken op schadevergoeding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden