Heksen komen op voor religieuze tolerantie in Bijbelgordel van VS

JONESBORO (AP) - In een demonstratieve mars hebben zo'n zestig 'heksen' en 'heidenen' uit diverse Amerikaanse staten in het stadje Jonesboro, Arkansas, gedemonstreerd tegen religieuze intolerantie en voor religieuze vrijheid in de Verenigde Staten.

De mars was georganiseerd door Terry Riley (39), in het dagelijkse leven winkelier in Jonesboro van een zaak met occulte waren. Hij vertelt dat hij hogepriester is van de Motani-heksensamenkomst en een vorm van natuurgodsdienst praktiseert, Wicca genaamd.

De politie moest een menselijke muur vormen om te voorkomen dat de heksen slaags raakten met tegendemonstranten, die Bijbelverzen scandeerden en de tekst 'Jezus houdt van je'. Ook zongen ze kerkliederen. Deze demonstranten waren van de baptisten in het centrum van Jonesboro.

Steve Branch, de man achter het kerkelijke protest, verloor in mei dit jaar een zoontje. Samen met twee andere 8-jarige kinderen werd het doodgeslagen aangetroffen in westelijk Memphis, Tennessee. Vorige maand zou een van de drie door de politie opgepakte verdachten hebben bekend dat hij lid is van een sekte die honden doodt en opeet. Een van de andere verdachten zou volgens de geruchten aan duivelverering doen. Zeker is een en ander niet; de politie weigert elk commentaar.

Riley ontkent ten stelligste dat hekserij de oorzaak is van de dood van Branch' zoontje. “Wat daar ook gebeurd is, het heeft niets te maken met Wicca. Ik voel mee met de man, ik kan zijn pijn begrijpen. We willen alleen maar de religieuze tolerantie bevorderen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden