Heks en EO’er hebben vooral veel gemeen

Manuel Venderbos (Jörgen Caris, Trouw) Beeld
Manuel Venderbos (Jörgen Caris, Trouw)

Heks en schrijfster Susan Smit en EO-gezicht Manuel Venderbos hebben veel gemeen, blijkt uit een vraaggesprek. Venderbos wijst nergens hekserij expliciet af, terwijl zijn broodheer daar zeer stellig in is.

„Eigenlijk heb ik helemaal niks met religie, met regeltjes en dogma’s”, zegt EO-presentator Venderbos (’Jong’) in Health Magazine, een blad van zorgverzekeraar Groene Land Achmea. Het periodiek interviewt de EO’er samen met Susan Smit, schrijfster en heks. Er zijn verschillen, maar, concludeert het blad, de overeenkomsten zijn groter.

Voor beiden draait hun spirituele leven om persoonlijke beleving. Venderbos: „Spiritualiteit zit voor mij in ervaringen. In de dingen die ik dagelijks beleef.” Smit: „Net als bij jou zit spiritualiteit voor mij in ervaringen, in dagelijkse gebeurtenissen.”

De ervaringen waaraan zij hun inspiratie ontlenen, zijn wel verschillend. Venderbos heeft ’ervaringen met God en met Jezus’, Smit noemt ’het goddelijke iets wat voelbaar is in jezelf en in alles wat leeft. Je kunt het verbeelden met symbolen, vertellingen en mythen, maar dan cirkel je er toch een beetje omheen’.

Venderbos kreeg onlangs van zijn werkgever een verbod op deelname aan de Gay Pride; hij had willen meevaren met een bootje vol christenhomo’s. Met het dubbelinterview met een heks loopt hij het risico dat de achterban van de Evangelische Omroep opnieuw flink opschrikt.

Hekserij is voor reformatorische en evangelische christenen namelijk iets verschrikkelijks. Op de website van de omroep staat een gesprek met een bekeerde heks die hekserij-beoefenaren waarschuwt. Ze stellen anderen bloot aan het ’gevaar van de demonische wereld’. „Deze mensen gaan verloren doordat ze misleid zijn. God is heel radicaal op dit punt.” De bijbelverwijzing die de ex-heks gebruikt, roept op om mensen die zich schuldig maken aan dergelijke praktijken te stenigen, een straf vergelijkbaar met die voor homoseksuele praktijken.

Deze theologische notities uit het EO-internetdossier ’Bovennatuurlijk’ komen voor rekening van de omroep, zegt woordvoerder Jop Douma. In het dossier zegt de bekeerde ex-heks stellig dat christenen moeten vertellen dat hekserij fout is.

Venderbos doet dat in het vraaggesprek niet. Volgens Douma ’wijzen EO’ers hekserij af en houden ze zich er verre van’, maar zegt Venderbos niets over de hekserij van Smit uit ’een stuk respect’.

„Venderbos is niet geïnterviewd over hekserij, maar gaat een menselijk gesprek met een witte heks aan.”

Er zijn wel verschillen tussen de heks en de christen. Smit put uit ’een beetje Jezus, een beetje Deepak Chopra’, Venderbos reageert: „Als je het niet erg vindt, houd ik het vooral even bij Jezus. Maar allebei houden we het denk ik dichtbij onszelf.”

Smit stelt verrast vast: „Jij bent echt een heel moderne, zelfdenkende christen. Jij laat je bij het maken van keuzes niet leiden door angst voor de toorn van God, zoals veel traditionele God-vrezende christenen, maar door jezelf.”

Het slot van het interview bevestigt dat de sfeer tussen christen en heks prima is. „De christen en de heks. Wie daar nu nog een onoverbrugbare kloof tussen ziet, is niet meer van deze tijd.” Douma zegt namens de EO dat Venderbos zich in die conclusie niet kan vinden.

Lees hier het interview met Venderbos en Smit

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden