Heineken geen echte Heineken

IRIS PRONK

Freddy Heineken was geen echte Heineken. Zijn oma Mary Tindal had een minnaar: de charmante huisvriend Julius Peters. Van hem raakte ze zwanger, haar man Gerard Heineken was vermoedelijk onvruchtbaar. Dat blijkt uit een biografie van Annejet van der Zijl over de grondlegger van het bierconcern 150 jaar geleden. Haar boek 'Gerard Heineken; De man, de stad en het bier' verschijnt vandaag.

Gerard wist van de affaire van zijn vrouw en weigerde aanvankelijk het buitenechtelijke kind als het zijne te erkennen. Maar uiteindelijk deed hij dat toch, en zo kreeg Henry Pierre, Freddy's vader, de achternaam Heineken. Zelf was Gerard bevriend met Peters en hij bleef dat ook na de geboorte van de jongen. De bierbrouwer stond bekend als ruimhartig en had zelf ook een vriendin, aldus biografe Van der Zijl.

Volgens haar waren de onconventionele verhoudingen binnen de familie Heineken voor de betrokkenen niet zo'n probleem. "Ze gingen er heel beschaafd mee om." Wel problematisch was dat een boze zwager wereldkundig maakte dat Gerards zoon Henry een bastaard was. "Niet de situatie was het drama, maar dat die zo op straat kwam te liggen. Zeker in die tijd, waarin reputatie heel belangrijk was."

Vermoedelijk om verdere reputatieschade te voorkomen heeft Henry het archief van zijn 'vader' opgeruimd. "Ik stel me zo voor dat de documenten in een van de open haarden van Villa Heineken zijn beland", zegt Van der Zijl. Zo raakten de sporen van Gerard Heineken uitgewist. Van der Zijl zag het als een 'persoonlijke missie' om de energieke bierbrouwer aan de vergetelheid te ontrukken.

Zaterdag in De Verdieping een interview met Annejet van der Zijl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden