Heimelijk akkoord tussen ChristenUnie en PVV in Den Helder

Formateur Jan Nagel is woedend dat er is gewerkt aan een coalitie waarvan hij geen weet had. Beeld ANP
Formateur Jan Nagel is woedend dat er is gewerkt aan een coalitie waarvan hij geen weet had.Beeld ANP

In Den Helder wil de ChristenUnie samen met de PVV in het college. De grote vraag voor het bestuur is: gaan die partijen wel samen?

Hans Marijnissen

Binnen de ChristenUnie in Den Helder is grote beroering ontstaan over een heimelijk tot stand gekomen college-akkoord tussen deze christelijke partij en de radicale PVV. Fractie en bestuur vergadert vanavond over de vraag of die samenwerking wel wenselijk is.

De CU die bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Helder met de slogan ‘Geef geloof een stem’ twee zetels veroverde, wil met de PVV (drie zetels met ‘Minder islam’), de Seniorenpartij (twee) en drie lokale partijen (samen negen zetels) de marinestad gaan besturen. Die samenwerking kwam stand achter de rug van formateur Jan Nagel. Deze werkte juist aan een coalitie met de Seniorenpartij, VVD en CDA. Nagel reageerde vandaag woedend omdat er tegelijkertijd in het geheim over een alternatief is onderhandeld. "Dit is nooit eerder in Nederland vertoond. Het is onbetrouwbaar.’’

Konijn uit de hoge hoed

Het initiatief voor het in het geniep gesloten alternatieve college-akkoord is genomen door de lokale partij ‘Beter voor Den Helder’, BvDH. Die werd met zes zetels de grootste. Naast de gesprekken met informateur Nagel voerde deze partij onderhandelingen met de andere fracties, omdat de fractie van BvDH verdeeld bleef over samenwerking met de VVD. Donderdagavond besloot de fractie unaniem níet met de VVD in zee te gaan, waarna het alternatief met CU en PVV als een konijn uit de hoge hoed kwam.

In het collega-akkoord met CU en PVV worden de punten waarover de partijen het eens zijn ruim beschreven, maar blijven er meer onderwerpen buiten het document. Op die punten hebben de coalitiegenoten de vrijheid een eigen standpunt in te nemen, en zullen steeds wisselende meerderheden nodig zijn.

De grote vraag is echter of de coalitie met CU en PVV er daadwerkelijk komt. Het plaatselijke bestuur van de CU moest het akkoord uit de krant vernemen en komt vanavond met de fractie in een spoedzitting bijeen. Volgens secretaris Piet Bras heeft het bestuur ‘moeite’ met een collegeakkoord met zoveel losse eindjes. “Er zijn veel CU-punten terug te vinden, maar er zijn ook heel veel onderwerpen vrijgelaten. De vraag is of dat wel werkbaar is.” Maar vooral speelt volgens Bras de vraag of de CU in een college wil zitten met de PVV. “Het is vooral deze principiële vraag die een antwoord behoeft.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden