Heilloos Kirsten van Teijn

Cabaret

****

Cabaretière Kirsten van Teijn zette zichzelf in 2013 op de kaart door op het Groninger Studenten Cabaret Festival in één klap alle drie de prijzen in de wacht te slepen: jury-, publieks-, én persoonlijkheidsprijs. Nu komt ze met haar debuutvoorstelling 'Heilloos', een mooie woordspeling op het feit dat ze uit Heiloo komt, en ook weer snel ontvlucht is op haar zeventiende. Naar Thailand, 'een retourtje volwassen worden', noemt ze het. Ze dacht toen te weten hoe de wereld in elkaar zit. Nu is ze 26 en ze heeft geen idee. Ze is zonder regels de wereld in gekwakt en ze moet het allemaal maar alleen kunnen. Dat dat niet lukt wordt, jammer genoeg, iets te letterlijk uitgelegd.

Al in het openingslied 'Ik ben zo blij met mijn stem' hoor je dat hier een performer staat. Je ziet Van Teijn dan nog niet, maar haar stem laat je alle uithoeken van het spectrum horen. "Ik ben liever niet te missen, dan dat ze moeten gissen of ik er wel ben". Duidelijke taal. Daarnaast kan ze lekker vet en fysiek vertellen over een inwendig onderzoekje, een mislukte Tinder-date of muffin-troost.

In 'Heilloos' lopen min of meer drie verhaallijnen door elkaar. Die van haar stoere opa, die er ruim dertig jaar een ander lief op nahield. Haar dominante moeder die op orkaanvolume haar dochter van 'advies' voorziet. En Van Teijns eigen wankele schreden op het liefdespad. Dat levert bijvoorbeeld een bijzonder gaaf lied op als 'Mijn ex is verliefd op een ander'. Met de wanhoop in haar ogen en het verdriet in haar stem staat ze opzichtig vrolijk te dansen. Dat contrast zit door de hele voorstelling, de vulkaan staat voortdurend op uitbarsten.

Kirsten van Teijn heeft het lef en het ongegeneerde van Adèle Bloemendaal, gecombineerd met de chaos en het onweerstaanbare komische talent van Brigitte Kaandorp en gooit daar nog een lekker onvoorspelbaar sausje van zichzelf overheen. Van tijd tot tijd op het hysterische af, wat haar tegelijkertijd fascinerend maakt om naar te kijken. Welke rare hoek gaat ze nu weer afsnijden? Welk onvervuld, diep, donker verlangen haalt ze nu weer naar boven?

Het is allemaal misschien nog wat rusteloos en ongecontroleerd, maar je zit geboeid te kijken. De energie spat van het podium, ze heeft een uitstekende gitarist aan haar zijde, de rust zelve, en is goed in haar interacties met het publiek. Dat maakt 'Heilloos' tot een overrompelend debuut.

Tournee t/m 6 mei. Info: www.kirstenvanteijn.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden