Heilige voor computergebruikers

Kerkelijke gezagsdragers zijn er doorgaans als de kippen bij om met de beschuldigende vinger richting 'de media' te wijzen. Maar vaak zijn ze zelf de bron van onrust en verwarring. Neem de zaak-Isidorus. Nee, niet Isidorus 'de landbouwer' en al evenmin Isidorus de Loor, bijgenaamd 'Broeder Goed', maar de zevende eeuwse Spaanse kerkleider met die naam. De website van het bisdom Den Bosch meldde onlangs: ,,Het Vaticaan overweegt een beschermheilige aan te duiden voor computergebruikers. Onderzoekers stelden al vast welke heilige hiervoor het meest in aanmerking komt: de in 556 geboren bisschop Isidorus van Sevilla.''

Reden voor de persbureaus hun van dit heuglijk 'nieuws' kond te doen. Wat ze kennelijk niet wisten, was dat Rome al in 1998 de heilige metropoliet -want in werkelijkheid was hij aartsbisschop- posthuum met deze taak had belast. Paus Johannes Paulus II maakte hem overigens niet alleen schuts patroon van alle computergebruikers, maar ook van de computertechneuten, ja zelfs van het hele World Wide Web. Een verdere verzwaring van zijn toch al forse portefeuille. Isidorus was immers reeds beschermheilige van Spanje, van de veldslagen, van de schoolkinderen en van de studenten.

Reden voor zijn nieuwe uitverkiezing: de vrome prelaat schreef de eerste encyclopedie (Etymologiae, 20 delen). Daarin een overzicht van de hele kennis uit zijn tijd. Precies zoals het internet dat in onze dagen doet.

Isidorus, in 1598 heiligverklaard en in 1722 tot 'laatste kerkleraar van het Westen' uitgeroepen, schreef zich de vingers blauw. Zoals eeuwenlang te doen gebruikelijk hield hij zich met alles en nog wat bezig: filosofie, theologie, geschiedenis, geografie, astronomie, grammatica. Zo gaf hij mede de aanzet tot het ontstaan van een eigen, vroeg-middeleeuwse theologie, wijsbegeerte en wetenschap.

En nu is dus het IT-gebeuren aan zijn hoede toevertrouwd. Wie het niet lukt nieuwe software te installeren, dreigt te verzuipen in het internetmoeras of machteloos moet toezien hoe een virus alle bestanden 'opvreet', hij/zij kniele neer voor het beeldscherm en bidde het volgende gebed:

'Almachtige en eeuwige God/die ons naar Uw evenbeeld hebt geschapen/en ons heeft verzocht te streven naar al wat goed, waar en schoon is/ speciaal in de goddelijke persoon van Uw enig geboren Zoon, onze Heer Jezus Christus/geef ons, zo smeken wij U/dat wij, door de voorspraak van de Heilige Isidorus, bisschop en doctor/gedurende onze reis op het internet/onze handen en ogen alleen dirigeren in de richting die U behaagt/en dat we alle zielen die we daar tegenkomen/met goedertierendheid en geduld zullen bejegenen/Dat bidden wij U door Christus onze Heer. Amen.'

Voor twintig dollar is inmiddels een beschermend medaillon verkrijgbaar, met afbeelding van de heilige. Het schijnt de drager te helpen tegen rsi en oogklachten. En voor wie dit allemaal nog niet genoeg is: op 4 april kan de heilige speciaal worden vereerd, dan is het zijn naamdag. Het enige dat tegen Isidorus pleit is het feit dat hij (in 636) schijnt overleden te zijn aan een onbekend virus.

www.catholic.org/isodore of www.heiligen.net

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden