Heilige stem geeft een hels kabaal

De Australische zangeres Peruquois gaf zaterdag in Amstelveen een workshop in 'het openen van de heilige stem'. Uitsluitend voor vrouwen.

Je komt niet binnen voor je een knuffel hebt gekregen. Voor de ingang van de zaal in het Amstelveense theater Griffioen staan twee vrouwen die zich grondig van hun taak kwijten. "Welkom". Twee meter eerder was er al een ander ritueel. Daar wapperden twee vrouwen met een rokende salietak om je heen. "Reinigend", fluisterde de vrouw geruststellend. Waar ik precies van gereinigd moet worden is lastig te zeggen, fluistert ze verder. "Dat verschilt per vrouw. We reinigen energieën waar je van af wilt." Er is geen tijd meer om verder te vragen: de rij achter me is nog lang.

Bijna tweehonderd vrouwen uit heel het land brengen hun zaterdagmiddag door bij de vijf- uur durende workshop 'Opening the sacred voice' - 'Het openen van de heilige stem'. De Australische zangeres Peruquois, ofwel Peru Frances, is daarvoor overgevlogen.

Mannen komen er niet in. "Met vrouwen kom je in een ander veld terecht", licht organisator Daniëlle Doeve toe. Vorig jaar nog merkten ze dat goed. Met de workshop bevonden ze zich toen onder een sportschool. Daniëlle rolt met haar ogen. "Die mannen waren daar allemaal hun kracht aan het opbouwen. Op hun manier. Die energie zat dwars."

Nu in Amstelveen is alles en iedereen klaar voor een bezielende middag. De vloer ligt bezaaid met schapenvachten en berenvellen. Er zijn heel wat neo-sjamanistische accessoires te zien: veren in het haar, kettingen van natuursteen, zelfgebreide vesten. Lange rokken en lange haren. Dingen die 'oer-achtig' aandoen. Neosjamanisme ziet er oud uit, maar is nieuwe religie, tegen de consumptiemaatschappij.

Het wordt stil als de zangeres gaat zitten. Rondom haar op het podium is een roze fluwelen doek gedrapeerd. Minutenlang kijkt ze rond in het publiek. Zegt dan: "Jullie zien er allemaal uit als goud."

De kosmos, legt de zangeres uit, kent een diepe vrouwelijke kracht, die je via muziek tot je door kunt laten dringen. In haar Mata-Hari-achtige jurk staat ze op. "Zing je lichaam wakker."

Ze zet zelf in. Haar 'helende' stemgeluid is lastig te omschrijven. Het is eerder een genre op zich, dat het midden houdt tussen engelengezang, wolvengehuil en indianenkreten. Elke klank houdt ze lang aan, waarna ze hardop - en een beetje erotisch - naar adem snakt.

Tegelijk laat ze de vrouwen met de heupen sierlijke achten draaien. Waar alles om draait, doceert ze, is het middelpunt van de acht. De 'yoni'. Sanskriet voor vagina. Beter gezegd, volgens Peruquois: "De deur naar het universum." Volgt een serie oefeningen in het aanspannen en ontspannen van de yoni. De instructie 'geen tampons' op het toegangsbewijs blijkt dus ernst. "Die blokkeren de energie van de baarmoeder."

Er komen trommels tevoorschijn. Peruquois laat de vrouwen met haar meezingen. Geluid maken, beter gezegd. Sommige vrouwen slaken luide kreten. Hier en daar beginnen mensen wild heen en weer te schudden. Dan zijn er nog maar tien minuten voorbij. Er wordt gesnikt, gehijgd, gekust, gehuild.

In de pauze staat Monique, HR-medewerker bij KLM, bij te praten met een vriendin die haar heeft meegenomen. Ze had nog nooit van de zangeres gehoord. "Okee, zei ik, Peruquois. Peru - quoi?" Van tevoren had ze zo haar bedenkingen. "Ik ben van nature best sceptisch. Laat ik het zo zeggen: ik kom hier niet vol overgave binnenstormen. Ik ga er blanco in." Op Youtube luisterde ze naar een filmpje. "Ik vond het soms gewoon een beetje eng. Maar hier is het toch mooi."

Voor iemand met een 'heel gestrest leven', zoals zij, kan dit geen kwaad, zegt Monique. Na het eerste gedeelte merkt ze al effect. "Ik voel spanning wegebben. Ze krijgt mij mee, en dat vind ik best een kunst."

Na de pauze krijgen de vrouwen de opdracht nog iets dichter op elkaar te gaan zitten. En:

"We gaan de yoni nu dieper in de aarde wortelen." Ze laat haar hoofd achterover vallen. "We gaan de yoni een stem geven. Ze is vol ervaringen, dus ze heeft ons vast iets te zeggen."

Een vrouw begint meteen hard te schreeuwen. Peruquois valt in met een klaaglijke minutenlange toon. Nog meer vrouwen zetten in, tot er een oorverdovend geluid op gang komt. De stem van de yoni.

Monique slaat haar handen voor haar oren. De vrouw voor haar begint wild te schokken en luid te krijsen. Zeker tien minuten houdt ze dat vol.

Helpsters schieten toe. Een van hen haalt een pakje zakdoekjes tussen haar borsten vandaan.

Ook Lysis Lo Son Kie had nog nooit zoiets gedaan. "Eigenlijk had ik geen zin." De informatie-analist wilde haar lichaam beter voelen, zegt ze.

"Ik zit veel in m'n hoofd. Dan is het goed om ook eens met je stem bezig te zijn. Ik wil meer echt van mezelf laten zien. Zonder me voor te doen als iemand anders." Tot nu toe heeft ze het idee dat Peruquois daar goed bij helpt. Maar het was ook heftig, zeg Lysis. "Soms moet ze wel even stil zijn."

Dat vindt een andere vrouw, die niet met naam in de krant wil, ook. Bij een nieuwe opdracht, waarbij de vrouwen moeten vrijen met de aarde, doet ze niet meer mee. "Ik ben diep geschokt", zegt ze hoofdschuddend. "Dit heeft niets met ware liefde te maken. Ze kan dan wel niet in haar hoofd zitten, maar ze zit teveel in haar kut. Ze zou in haar hart moeten zitten."

Maar het is alweer goed. Een van de helpsters komt haar troosten.

peruquois
De Australische zangeres Peru Frances begon haar carrière in de jazz. Halverwege de jaren negentig verliet ze de jazzscene. Op het strand was ze een sjamaan tegengekomen. Een sjamaan is een Siberische term voor een wijze man of vrouw die put uit oude natuurreligies en krachten aanwendt voor genezing.

Na die ontmoeting ging Peruquois op zoek naar wereldmuziek die kennis bevat over helend stemgeluid. Een opleiding tot muziektherapeut heeft ze niet. Ze toert door Europa, de Verenigde Staten, en kwam nu net uit Oost-Europa en Rusland, waar haar partner vandaan komt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden