Heilige schelpen

Goedheiligmannen te over in Spanje. Sint Jacob bijvoorbeeld, naar wie de Shell-schelp is genoemd. De legende vertelt dat het paard van een heidense edelman, die op weg naar zijn bruid langs de kust van Galicië reed, plotseling de zee in stapte. Ze kwamen er weer uit met een vlot, waarop het lichaam van de vermiste heilige Jacobus (Santiago), en waren allen totaal bedekt met schelpen. Vanaf toen is Jacobus er vereerd. Ook door de edelman, die prompt overging tot het christendom. Om in de juiste stemming te komen een Spaans voorgerecht. Sint Jacobsschelpen met sherry: Vieras al Jerez.

Voor twee:

2 St Jacobsschelpen (huishoudzaak) 300 g St Jacobsmosselen 1 dl droge sherry peper, weinig zout 1 eetlepel prei in ringen mespunt uitgeperst knoflook 2 pomodori, ontveld 2 eetlepels grofgesneden koriander, 1 dl slagroom amandelschaafsel

1. De schelpdieren als ze bevroren zijn ontdooien onder koud stromend water. De sherry tegen de kook aan brengen in een kleine pan. Hierin de mosselen onder deksel een minuut of 10 tegen de kook aan houden met peper, weinig zout, prei en een beetje uitgeperst knoflook.

2. De mosselen goed afgedroogd op de schelpen leggen met stukjes tomaat zonder pit en koriander.

3. De pocheer-sherry fors laten inkoken met room (schift eerst, maar dat gaat over!) tot 1 dl.

4. Over de schelpen scheppen. Op 15 cm afstand van een gloeiende grill licht bruinen. Schaafsel erover strooien, goudbruin laten kleuren. Hierbij brood en witte Rioja.

*Hoofdgerecht: Atun Valenciano : p.p. mootje tonijn, bestoven met peper, zout en bloem bakken in olijfolie (5 min.); 0,75 dl witte Rioja mengen met wat fijngewreven saffraan en uitgeperst knoflook. Over de vis, 10 minuten stoven met een takje peterselie erbij. Peterselie wegdoen, vers gehakt groen toevoegen. De saus binden met wat aardappelmeel. Hierbij sla en brood. Fruit toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden