Heilige graal voor Amerikaanse verzamelaar stond gewoon in een kast in de Tweede Kamer

Beeld ANP XTRA

Bij het opruimen van de Tweede Kamer-bibliotheek is een bijzonder boek ontdekt. Het gaat om een eerste druk van ‘The Wealth of Nations’ van Adam Smith, hét oerboek van de moderne economie. 

Het stond gewoon in een kast, achter ‘Das Kapital’ van Karl Marx. Op zich is deze Wealth of Nations uit 1776 niet eens zó zeldzaam, weet boekhistoricus Alex Alsemgeest, die de opdracht kreeg de collectie in kaart te brengen. De uit twee delen bestaande klassieker is vooral 'onbetaalbaar' omdat het boek geldt als ‘heilige graal voor Amerikaanse verzamelaars’. De waarde wordt geschat op enkele tonnen. 

In zijn magnum opus ontvouwt de Schotse filosoof en econoom Adam Smith (1723-1790) het idee dat de vrije markt geleid wordt door een ‘onzichtbare hand’. Dat is vooral onder liberalen een populaire theorie. Geef ondernemers de vrijheid, dan zullen ze uit eigenbelang een goed product afleveren; de markt van vraag en aanbod controleert zichzelf. Overigens ziet lang niet iedereen The Wealth of Nations als één grote lofrede op de vrije markt. Adam Smith waarschuwt wel degelijk tegen graailust van ondernemers. Maar dat doet weinig af aan de iconische waarde van zijn boek.

Behalve Adam Smiths klassieker, heeft Alsemgeest nog veel meer antiquarische schatten ontdekt. Zo vond hij tweehonderd boeken die nergens ander voorkomen dan in de Tweede Kamer - waaronder bijvoorbeeld fraai ingebonden pamfletten. Aanleiding voor zijn inspectie van de bibliotheek, ook wel Handelingenkamer genoemd, is de aanstaande verhuizing van het parlement: over twee jaar wordt het Binnenhof grondig verbouwd. 

Lees ook: 

Adam Smith schreef het al: politici moeten niet naar bedrijven luisteren

De notities over de afschaffing van de dividendbelasting laten zien dat wat Adam Smith schreef over de spanning tussen de belangen van het bedrijfsleven en het algemeen belang nog onverminderd actueel is, betoogt hoogleraar economie, ondernemingen en ethiek Johan Graafland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden