'Heilige' Bodyshop wint mediazaak wegens smaad

De lievigheidsfactor, de enorme winsten en het 'heiliger dan heilig'-imago van de 'groene' cosmetica-keten 'The Bodyshop' is kennelijk velen een doorn in het oog.

Het Britse 'Dispatches', een tv-programma dat wekelijks onderzoeksjournalistiek pleegt op mogelijk onfrisse zaken, vond al die goedheid maar niets, en besloot een kritische noot te plaatsen.

De twee grondleggers van de Bodyshop, het echtpaar Roddick, wisten de zaken voor het Britse Hooggerechtshof echter te weerleggen en de tv-makers kregen een boete van 773 000 gulden wegens smaad.

Anita en Gordon Roddick brachten in 1984 een uiterst lucratieve handel op de markt: de verkoop van milieuvriendelijke groene, aardige, en vooral dure produkten. Een soort aflaat-idee: geef de klant het gevoel dat zijn geld ten goede komt aan de planeet en hij sust zijn geweten door (te) veel te betalen.

De banane-shampoos, de vlierbessen-oogcremes, en de sandelhout-parfums vinden gretig aftrek: de eigenaren van de Bodyshop staan in de top tien van de rijkste mensen van Groot-Brittannie.

'Dispatches' vond alle goeddoenerij van het echtpaar Roddick twijfelachtig. En kwam op de proppen met niet overtuigende bewijzen. Zo vonden de programmamakers onder meer dat de Bodyshop klanten misleidt met de slogan 'niet op dieren getest'.

Volgens de programmamakers had de Bodyshop erbij moeten vertellen dat ze ingredienten in haar produkten stopt, die vijf jaar geleden nog wel op dieren werden getest. Bovendien zijn er voorbeelden van cosmeticabedrijven die anti-vivisectieregels veel strenger naleven en die hun produkten stukken goedkoper aan de man brengen. Volgens het echtpaar Roddick is het gebruik van de op dieren geteste ingredienten geen probleem; zelfs de Britse bond tegen vivisectie ondersteunt de 5jarenregel.

'Dispatches' verdacht de Bodyshop er ook van dat die zich niet had gehouden aan afspraken met de bewoners van een wijk waar de 'groene keten' een nieuwe zeepfabriek bouwde. Het bedrijf zou een kwart van de winst aan het Schotse dorp overmaken, wat volgens de programmamakers niet gedaan was. De jury dacht er anders over en oordeelde dat de 50 000 pond die was overgemaakt aan de wijk, heel redelijk was. Zeker omdat de Bodyshopfabriek in dat jaar 130 000 pond verlies leed.

Afgelopen vrijdag diende de zaak tegen 'Dispatches' voor het hof. Na afloop van het jury-overleg, dat bijna twaalf uur duurde, vergeleek de gelukkige mevrouw Roddick de smaad-zaak met een bevalling: “Eens, maar nooit weer.” Dat zullen de hevig in hun portemonnee getroffen journalisten ook wel gedacht hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden