Heilige attractie in Assisi

Drie vrouwen (anglicaans, Nederlands gereformeerd en rooms-katholiek) fietsen van Canterbury naar Rome. Vandaag: Van Assisi naar San Gemini.

Het is even na de middag en we zitten in de berm met uitzicht op Assisi. Het is een beetje heiig. De stad van Franciscus dient zich aan zoals het een pelgrimsoord betaamt. Je moet klimmen om er te komen.

De herinnering aan Vezelay komt boven. Ook zo hoog en ook zo zonnig. Toen vlogen we er op af: een eerste hoogtepunt. Nu gaat het langzamer, alsof we aarzelen.

We zijn moe. De etappe van vandaag kan het niet zijn, die was maar kort. We zijn moe omdat we er bijna zijn. We laten ons oppeppen door behulpzame Italiaanse wielrenners die handig een kettingprobleem verhelpen. Veel brava’s zijn ons deel als ze horen waar we mee bezig zijn. We zullen ze nog missen, die aanmoedigingen.

De heftige gesprekken over wat ons heilig is, flakkeren minder vaak op. We zijn aan elkaar verknocht geraakt, inclusief rondslingerende sokken en ander wasgoed dat als bizarre serpentine onze hotelkamers versiert. De onderlinge verschillen zijn niet weg, maar we doen het ermee. Houd je je aan het reformatorische principe van ’alleen de Bijbel’, of mag er iets meer bij: ook de traditie? Niet alleen Abraham en Mozes, maar ook Augustinus en Franciscus. De ruimte om te geloven is groot, maar is ze onbegrensd? De Bijbel is als ijkpunt onmisbaar, daar zijn we het over eens.

In Assisi is het graf van de heilige uitgegroeid tot een fikse attractie. De soberheid die Franciscus achthonderd jaar geleden preekte lijkt ver weg. We vergapen ons aan de schoonheid, maar bidden gaat beter in de stilte van het klooster van de clarissen in Megen of op de fiets.

Het gaat de pelgrim om de reis, besef ik opnieuw. Nog maar drie dagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden