'Heilig paterke van Hasselt' en 'Engel der armen' zalig verklaard

ROME - Paus Johannes Paulus II verklaart morgen in de Sint Pieter de Belgische franciscaner pater Valentinus [Jean-Louis] Paquay zalig, in de volksdevotie bekend als het 'heilig paterke van Hasselt'. Bij leven (1828-1905) was hij al een heilige legende, van heinde en ver kwamen de mensen op de biechtstoel af van deze Vlaamse 'pastoor van Ars' in Hasselt. Het 'wonder' dat nog voor de zaligverklaring nodig was dateert overigens al van 1945.

Behalve de Vlaamse pater wordt nog een vijftal andere godvruchtige lieden uit Zuid-Europese landen zaligverklaard. Onder hen de Franse non Rosalie Rendu (1786-1856); zij werd beroemd als 'de engel van de armen' in het district Mouffetard. Ook hielp zij de slachtoffers van cholera-epidemieën en van onlusten in 1830 en 1848. Napoleon III eerde haar met het kruis van het Légion d'Honneur en bij haar dood werd zij door zelfs de meest antiklerikale kranten geroemd voor haar werk onder de noodlijdenden. Het kruis op haar graf op het kerkhof van Montparnasse werd geschonken ,,door rijke en arme vrienden''.

Het is voor 143ste keer dat de nu 83-jarige paus in een plechtigheid mensen zalig of heilig verklaart, in totaal een kleine 1800 personen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden