Heijmans stopt met experimentele bouwprojecten

Een bouwproject van Heijmans in Gouda.Beeld ANP

Bouwbedrijf Heijmans maakt voor het eerst sinds 2011 weer winst en richt zich alleen nog op huizen en infrastructuur. 

Het gaat goed in de bouw en ook de toekomst is rooskleurig. Dat was de strekking van de jaarcijfers van bouwbedrijf Heijmans. In het Student Hotel in Amsterdam, ooit het hoofdkwartier van Trouw, presenteerden CEO Ton Hillen en CFO Hans Janssen met tevreden blik de resultaten van 2017. En die waren voor het eerst in jaren zwart. De nettowinst in 2017 bedraagt namelijk 20 miljoen euro.

Dit jaar is het eerste jaar van het nieuwe Heijmans. ‘De overgangsfase is voorbij’, zei Hillen. Het nieuwe Heijmans is in de visie van Hillen vooral kieskeuriger. “We gaan alleen nog maar projecten doen waarvoor we de kennis in huis hebben.”

Stap terug

Ook bij aanbestedingsprocedures doet Heijmans een stap terug. Het bedrijf schrijft zich bij minder projecten in en wil dat het goed betaald wordt. “Ik ga onze kennis en kunde niet gratis weggeven om opdrachten binnen te halen”, zei Hillen meerdere keren tijdens de presentatie. Die houding zorgt ervoor dat Heijmans vaker buiten tenderprocedures om wordt uitgenodigd om een-op-een met opdrachtgevers te praten.

Belangrijk voor Heijmans is de uitspraak van de Raad van Arbitrage voor de Bouw in hun zaak tegen de Provincie Noord-Holland. De vraag is wie de kosten betaald voor het ontwerp en de uitvoering van de Wilhelminasluis in Zaandam. Bij dit project waren er namelijk wat onvoorziene omstandigheden. Er moest namelijk een ander en duurder ontwerp komen dan eerder gepland. Over de uitvoering van deze aanpassing was er een verschil van inzicht met de provincie. In een tussenvonnis oordeelde de Raad van Arbitrage al dat beide partijen geen blaam treft. De vraag is nu wie die onverwachte kosten moet betalen. Een voor Heijmans positieve uitspraak schept een belangrijk precedent. Bouwbedrijven lopen dan minder financieel risico bij het aannemen van een opdracht.

Zwarte cijfers

Van structurele winst was in 2017 nog geen sprake. Er werd namelijk 29 miljoen euro verdiend met de verkoop van de Duitse en Belgische dochterbedrijven. Toch denkt Hillen dat Heijmans in 2018 zelfs zonder de verkoop van een bedrijfsonderdeel weer zwarte cijfers kan laten zien.

Vooral van de woningbouw- en de infrastructuurtakken verwacht hij veel. “De komende jaren komen er 1,1 miljoen huishoudens bij, dat zijn een hoop huizen die gebouwd moeten worden.” Ook wordt er in 2018 een aantal risicoprojecten, zoals de N23 van Heerhugowaard naar Kampen, afgerond. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden