Heijmans kijkt vrolijk naar de toekomst

Resultaten | De verliezen van bouwer Heijmans worden kleiner en het bedrijf investeert weer in innovatieve projecten.

JENDA TERPSTRA en REDACTIE ECONOMIE

Heijmans schudt langzaam maar zeker de crisis van zich af. Gisteren presenteerde het bouwbedrijf de halfjaarcijfers. Die zijn nog altijd rood, maar waren minder slecht dan die van vorig jaar.

De stijging is vooral te danken aan de groei van de woningmarkt, aldus bestuursvoorzitter Bert van der Els. Heijmans verkocht de afgelopen zes maanden 1069 huizen. In Rotterdam bouwt het bedrijf in het gebied Nieuw Kralingen zo'n 400 nieuwe woningen, op Katendrecht komen er 350 woningen bij in de gerenoveerde Fenixloodsen.

In de eerste helft van 2016 kwam het verlies uit op 12 miljoen, 3 miljoen lager dan in de eerste helft van vorig jaar. Heijmans' omzet steeg naar 946 miljoen, tegen 922 miljoen in de eerste helft van vorig jaar.

Het Brabantse bedrijf, dat sinds de crisis in 2008 grotendeels verlies lijdt, kan wel wat ademruimte gebruiken. In 2014 liep het verlies op tot 47 miljoen, vorig jaar was het nog 27 miljoen. Het onderliggend operationeel resultaat, ofwel de winst min een aantal bijzondere posten, verbeterde in de eerste helft van 2016, maar staat nog steeds op 7 miljoen negatief. En dat is 'absoluut teleurstellend', zei bestuursvoorzitter Bert van der Els gisteren.

Het bedrijf kampt met een paar verliesmakende innovatieve projecten, waaronder de Energiefabriek Tilburg. De fabriek verwerkt rioolslib van Brabantse huishoudens op een slimme manier tot biogas. De verwachtingen waren hoog, maar het project liep uit op veel technischeproblemen en 8 miljoen verlies voor Heijmans. "De problemen waren niet te voorkomen, maar ze drukken zwaar op de resultaten van het bedrijf", aldus Van der Els.

Goed nieuws voor Heijmans kwam het afgelopen half jaar van een aantal nieuw geworven miljoenenprojecten. Heijmans gaat, samen met een consortium van bedrijven, de grootste rechtbank van Nederland aan de Zuidas in Amsterdam verbouwen.

Het is een opdracht van 225 miljoen, de verbouwing begint in 2017. Het consortium is verantwoordelijk voor het ontwerp, de financiering en het onderhoud. Heijmans was niet vanaf het begin betrokken bij het project. De terughoudendheid past bij de wens om 'voorzichtiger' te zijn en 'niet te snel meer in risicovolle projecten te stappen', aldus Van der Els.

Komend half jaar staat er nog meer op het programma. Zo wordt het gebied rond Ahoy in Rotterdam uitgebreid met een internationaal congrescentrum, een muziekhal en een hotel. Naast de miljoenenprojecten in Amsterdam en Rotterdam, zal risicomanagement vooral hoog op de agenda blijven staan. De probleemprojecten die Heijmans met één been in de crisis houden, moeten de komende zes maanden worden afgerond.

undefined

Kleinschalige ontwerpen

Een eenpersoonshuis dat verplaatst kan worden. Het is een van de kleinschalige innovatieprojecten, waar Heijmans zijn geld in steekt.

In Eindhoven is het bedrijf een eerste proef begonnen met Bike-Scout, een intelligent systeem dat automobilisten waarschuwt voor naderende fietsers met behulp van sensortechnologie. En op de A27 heeft Heijmans in opdracht van Rijkswaterstaat een innovatief verjongingsmiddel aangebracht op het wegdek, waardoor de levensduur van asfalt met vier tot vijf jaar wordt verlengd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden