Heijmans is crisis nog niet te boven

Koersval | Bouwer Heijmans verslikte zich in het aannemen van risicoprojecten. Dat is nog steeds pijnlijk voelbaar.

JEANNINE JULEN en REDACTIE ECONOMIE

"We zijn de crisis van ons af aan het schudden", zei bestuursvoorzitter Bert van der Els trots in augustus. Gisteren bleek juist dat de slagen van de crisiszweep bouwbedrijf Heijmans nog altijd pijn doen. Het Brabantse bedrijf kan niet volop profiteren van de aantrekkende bouwmarkt omdat het "worstelt met een aantal grote projecten die zich moeizaam ontwikkelen". Nieuws waarvan beleggers in paniek schoten. Het gevolg: een koersval van 16 procent.

Een van die 'moeizame projecten' waar het bedrijf uit Rosmalen nu al ruim drie jaar tegenaan hikt, is een energiefabriek in Tilburg. De fabriek, die uit rioolslib biogas moet opwekken, zou in 2014 al opgeleverd worden. Maar zolang het Heijmans niet lukt om het gas op de juiste manier samen te stellen, kan het ook niet als energiebron gebruikt worden. Ondertussen blijven kosten voor het personeel en apparatuur bestaan. Verlies: 8 miljoen euro in het eerste half jaar. En het geduld van de opdrachtgever is op. Die stapte naar de rechter. Heijmans moet 9 miljoen euro schadevergoeding betalen.

Joost van Beek, beleggingsanalist bij vermogensbeheerder Theodoor Gilissen, staat ervan te kijken. "Hoe kun je als bouwbedrijf tekenen voor de verplichting om het proces in een energiefabriek goed te laten functioneren? Daar ligt je expertise helemaal niet." Volgens Van Beek en collega-analist Corné van Zeijl bewijst het dat bouwbedrijven gedurende de crisisjaren onder grote druk stonden. Bouwprojecten waren schaars, personeelskosten daardoor hoog en de risico's werden minder goed afgedekt. "In die moeilijke markt kozen bouwbedrijven liever voor een opdracht waarbij het risico groot was, dan dat ze er een lieten gaan en sowieso verlies zouden lijden", zegt Van Zeijl.

Zo noemde vermogensbeheerder Kempen & Co bouwbedrijf Bam twee jaar geleden nog een "tikkende tijdbom van probleemprojecten". Het bedrijf had vijf probleemprojecten in het buitenland lopen, zat diep in de rode cijfers en was genoodzaakt 650 banen te schrappen. Een soortgelijk probleemproject kostte dat andere grote bouwbedrijf, Ballast Nedam, zelfs de kop. De verbreding van de A15 zorgde voor een strop van 100 miljoen euro. Begin 2015 werd Ballast Nedam in de verkoop gezet.

Bam zegt de probleemprojecten inmiddels onder controle te hebben. Maar hoe zit het met Heijmans? Staat het bedrijf hetzelfde lot te wachten als Ballast Nedam? Zo'n vaart zal het niet lopen, verwacht analist Van Zeijl. Ja, er is nog een ander heet hangijzer: de N23 bij de Westfrisiaweg. Daar blijkt de bodemsamenstelling anders dan gedacht en dat brengt extra kosten met zich mee. Wie dat gaat betalen, het Rijk of Heijmans, moet nog worden uitgevochten. Maar over het algemeen zijn de cijfers goed. In het eerste halfjaar had het bedrijf een omzet van 946 miljoen euro en was het verlies 3 miljoen euro lager dan vorig jaar.

Dat de beurs zo heftig reageerde, komt vooral doordat onduidelijk is of Heijmans gemaakte afspraken met banken kan nakomen. Van Zeijl: "Beleggers lezen daarin dat er een aandelenemissie aankomt". Dat betekent dat Heijmans meer aandelen uit gaat geven en de waarde van zo'n aandeel daalt. Lost het bedrijf het probleem met de banken niet snel op, dan blijft de koers onder druk staan, verwachten de analisten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden