Heidense godsdienst beleeft een reveil, in de racistenkerk

'Strijd van de verdoemde goden' (1882) van William Wägner. Beeld Wikimedia
'Strijd van de verdoemde goden' (1882) van William Wägner.Beeld Wikimedia

Populair onder Amerikaanse racisten: de Scandinavische god Odin. Beriepen de white supremacists van de Ku Klux Klan zich nog op de christelijke god, de huidige lichting zoekt het in het noordelijke pantheon. De ultieme manier om je af te zetten tegen het christendom, vinden ze. De eerste aanslagen in Odins naam zijn al gepleegd.

Robin de Wever

Robert Doyle en Ronald Chaney hadden grootse plannen. Ze zouden synagogen gaan beschieten bombarderen, en als het even kon ook zwarte kerken. Die aanslag zou verstrekkende gevolgen hebben, wisten de mannen uit de Amerikaanse staat Virginia. Een rassenoorlog bijvoorbeeld. Daarbij zou blank Amerika zijn dominante positie in de maatschappij terugeisen.

Maar zo ver kwam het niet.

De figuur van wie ze in september wapens en explosieven wilden kopen, bleek een FBI-agent te zijn die hen en stuurde een arrestatieteam op hen af. Welke straf ze precies krijgen is nog niet duidelijk, maar de rechtszaak tegen hen is inmiddels begonnen.

Over hun inspiratiebronnen doen Doyle en Chaney in ieder geval niet geheimzinnig. Dat zijn, zo vertelden ze aan de FBI, de oud-Germaanse en oud-Scandinavische goden als Odin (ook wel Wodan genoemd), Freya en Thor. Godheden die in Duitsland, Nederland en in noordelijke Europese landen eeuwenlang populair waren, totdat het christendom hen naar de achtergrond drong. Stoere, onvervalste westerlingen.

Een racistenkerk, gerund vanuit de gevangenis
De twee terroristen zijn niet de eersten die Odin weer hebben gevonden. 'White supremacists', racisten die zwarten en alle andere groepen willen onderwerpen aan blanke westerlingen, flirten in de Verenigde Staten al langer met de oude heidenen.

Het Asatru-geloof, heet het. En hoewel de vorm van polytheïsme weinig vaste structuren kent, is het ook weer geen los zand. Er is een kerkgenootschap, en een leider: Casper Crowell.

Crowell bestiert de Holy Nation of Odin, zoals het kerkgenootschap heet, vanuit zijn cel in Californië (waar hij zit voor moord). Zijn basisregels: belijd een geloof in Odin, gebruik geen drugs, laat je politieke overtuigingen thuis en laat je niet in met niet-blanken. Lid worden kost 40 dollar (38 euro), behalve als je ook vastzit. Dan is het gratis.

Odin. Uit: Den Skandinavska Nordens Historia. Beeld Wikimedia
Odin. Uit: Den Skandinavska Nordens Historia.Beeld Wikimedia

Hoeveel Amerikanen zich precies Odin-aanhanger noemen is niet bekend, maar voor onderzoekers staat inmiddels vast dat Asatru in gevangenissen en onder white supremacists meer is dan een marginaal verschijnsel of een hype. Asatru zou al sinds de jaren '90 langzaam aam populariteit winnen. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met de privileges die je als Asatru-aanhanger krijgt, zoals af en toe je cel uit mogen om een religieuze bijeenkomst bij te wonen.

Jezus was een slappeling, Odin niet
Odins sterkste troef is zijn afkomst, vinden white supremacists. In tegenstelling tot de christelijke god, die vanuit het Midden-Oosten naar Europa kwam, is Odin een autochtone westerling. Voor hen is Asatru vooral een manier om zich te af te zetten tegen het christendom, legt extremisme-kenner Mark Potok van mensenrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center uit op de Amerikaanse nieuwssite ThinkProgress.

Types als Doyle en Chaney zien neo-paganistische religies volgens hem als een broodnodig tegengif voor het christendom en Jodendom. "Ze vinden het maar niks dat de religies van joden en christenen gaan over het toekeren van de andere wang en zorg voor de zwakken", vertelt Potok.

"In hun ogen is het christendom een vrouwelijke, zwakke, zelfvernietigende theologie. Hij zou bedacht zijn door Joden. Blanken hebben het door de strot geduwd gekregen."

De Noorse goden zijn niet racistisch, maar een deel van hun recente volgelingen is dat dus wel. Al opvallend lang zelfs: ook in nazi-Duitsland werden de goden af en toe aangeroepen. Een aantal nazi-leiders bewonderde Odin op ongeveer dezelfde manier als de asatru-racisten dat doen: als een icoon van zuiverheid, kracht en westerse superioriteit. Hitler was daar niet blij mee. Hij keurde in Mein Kampf het vereren van Wodan af.

Tegenwoordig duikt Odin in Europa nog af en toe op bij neonazi's, en in andere extreemrechtse kringen. Voormalig senaatslid Wim Verreyken van het Vlaams Belang bijvoorbeeld, is gewijd tot Asatru-priester. In hoeverre hij zijn geloof verweeft met zijn politieke opvattingen is trouwens niet bekend - Verreyken heeft het er liever niet over. Overigens is Verreyken voor zover bekend nooit tot geweld over gegaan.

'Walhalla accepteert geen negroes'
Nu is het afwachten of de Amerikaanse autoriteiten rekening moeten houden met meer aanslagen zoals die van Doyle en Chaney. Het duo had in ieder geval niet de primeur: vorig jaar pleegde een andere zelfverklaarde Asatru-aanhanger al een aanslag op het kantoor van een Joodse organisatie. Zijn schietpartij eiste drie levens.

"Odinisme! Dat was de religie voor een sterk en heroïsch volk", schreef de dader, Farzier Glenn Cross, vlak voor zijn daad in een manifest. "'Odin! Odin! Odin!' Dat was de strijdkreet van onze voorvaderen, toen hun ogen gloeiden met het vuur van een roofdier en ze het decadente multiraciale Romeinse Rijk veroverden. En Walhalla accepteert geen negroes. Op de paarlen poort staat een bord met 'alleen blanken'."

Ondertussen mopperen de groepjes niet-racistische Asatru-aanhangers in Europa en de VS dat de extremistische tak hun religie in een kwaad daglicht zet. Het geloof in de oud-Europese goden draait om spirituele zaken, vinden zij. Om het geloof dat er een verborgen bron van goddelijke energie bestaat en dat ieder mens die energie kan aanspreken door de goden aan te roepen. De extremisten, vinden zij, verpesten het voor de rest.

Wodan. Uit: Das festliche Jahr in Sitten, Gebräuchen und Festen der germanischen Völker. Beeld Wikimedia
Wodan. Uit: Das festliche Jahr in Sitten, Gebräuchen und Festen der germanischen Völker.Beeld Wikimedia
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden