Heidens reveil: IJsland bouwt weer een tempel voor Thor

Een processie door leden van vereniging Asatruarfelagid, drie jaar geleden in Reykjavik. Beeld reuters
Een processie door leden van vereniging Asatruarfelagid, drie jaar geleden in Reykjavik.Beeld reuters

Thor, Odin en Frigg maken een comeback in IJsland. In de buurt van de hoofdstad Reykjavik verrijst binnenkort een tempel voor Scandinavische goden.

Robin de Wever

Het heiligdom zou het eerste zijn sinds IJsland zich duizend jaar geleden bekeerde tot het christendom. Het Scandinavische geloof in de mythologie leidt al eeuwen een sluimerend bestaan, maar uitgestorven is het niet. Een groep neopaganisten viert nog steeds de oude offerrituelen voor de Noorse goden, zij het zonder daadwerkelijk dieren te offeren. Voor de kerstening was de zogenoemde blót bedoeld om goden tevreden te houden.

Sinds tien jaar zit de Noorse mythologie in de lift. Vereniging Asatruarfelagid, waarin de paganisten zich verenigd hebben, zag haar ledental verdrievoudigen. Inmiddels telt ze 2400 leden - op een bevolking van 330 duizend.

In de tempel kunnen IJslanders straks terecht voor bruiloften, begrafenissen en voor bepaalde rituelen. Dogmatisch denken is er niet aan de orde, vertelt hogepriester Hilmar Orn Hilmarsson aan Reuters. "Volgens mij gelooft niemand echt in een eenogige man die een paard met acht voeten berijdt. We zien de verhalen als poëtische metaforen, als een manifestatie van de krachten van de natuur en de menselijke psyche."

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden