Heideman toont karakter

KUOPIO - Marathonrijders hebben masochistische trekjes. Zelfs in een schaatsontwikkelingsland als Finland is dat bekend. ,,Zij die van zelfmarteling houden kunnen deelnemen aan de 200-kilometerwedstrijd'', staat er in de VVV-folder van Kuopio. Zaterdag stonden daar alleen maar Nederlandse deelnemers op de startlijst van de alternatieve Elfstedentocht.

Jan Maarten Heideman was de beste. Hij toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van vijf man. Miel Rozendaal en Bert Jan van der Veen werden tweede en derde.

Hoe zwaar de tocht was, bleek aan de finish. Veertien van de 42 gestarte A-rijders kwamen geradbraakt over de finish. Het geweeklaag op het Kallavesiemeer werd aangewakkerd door sneeuw en wind.

Ook de winnaar voelde zich meer dood dan levend. ,,Dit was verreweg de zwaarste wedstrijd van het seizoen. Gelijk vanaf het begin kozen zeven schaatsers de aanval. We hebben tot halverwege de race als gekken moeten rijden om hen te achterhalen.''

Favorieten als Jan Eise Kromkamp (griep), Lammert Huitema (val) en Piet Kleine (rugblessure) volbrachten de tocht niet. ,,Zonde'', sprak Kleine. ,,Ik heb mijn carrière als marathonschaatser nu net zo afgesloten als toen ik begon. Tijdens mijn eerste wedstrijd hier in Kuopio ben ik ook na 60 kilometer afgestapt.''

Na 110 kilometer viel de beslissing in de koers. Ditmaal lieten negen schaatsers, onder wie Van Meggelen, Van der Veen, Heideman en Rozendaal hun avontuurlijke neigingen de vrije loop. De achterblijvers werden op een achterstand van ruim zes minuten gezet. Uiteindelijk werd de omvangrijke kopgroep behoorlijk uitgedund.

Hotze Zandstra was de eerste die afviel. Hij trapte zijn linkerschaats kapot. ,,Blijkbaar heb ik te veel kracht. Het mechanisme van de klapschaats was helemaal ontzet. Niemand had vandaag verwacht dat ik nog zo goed zou presteren'', gniffelde Zandstra. In de vluchtgroep van de vijf overgebleven rijders onstond lange tijd een vorm van verbroedering. Demarreren was er niet meer bij. Op degene die viel, werd gewacht.

Alleen in de laatste omloop van tien kilometer gingen de remmen los. De Nuon-ploeg met Van Hest en Van Meggelen en het Slager-team met Rozendaal en Van der Veen beloerden hun prooi en bestookten Heideman vervolgens met demarrages. Heideman gaf geen krimp en stuurde het op een eindsprint aan.

Ondanks een groot aantal misslagen toonde de fysiotherapeut uit Oldebroek daarin zijn kwaliteit. ,,De coördinatie na zes uur schaatsen is in zo'n sprint helemaal weg. Ik reed met twee zwabberbenen naar de eindstreep'', kreunde de vermoeide Heideman, die nog nooit eerder een wedstrijd over 200 kilometer won.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden