Heibel over 'Hottentot'

Deze week was er heibel over het woord Hottentot. Het culturele festival Valtifest maakte haar nieuwe thema bekend: 'Hottentottententententoonstelling'. Er volgde hevige kritiek, onder meer van zwartepietenbasher Quinsy Gario: Hottentottententententoonstelling zou racistisch en beledigend zijn.

Tot nu toe was Hottentottententententoonstelling niet meer dan een onschuldige tongbreker onder basisschoolleerlingen. Net als lekkerkerkerkerkerkerkerker en Sluwe Sjaantje sloeg de slome slager.

Het woord is samengesteld met Hottentot, een oude naam voor een Afrikaans volk dat antropologen nu Khoikhoi noemen. Volgens etymologen noemden Hollandse kolonisten in Zuidelijk Afrika de Hottentotten in de zeventiende eeuw zo omdat ze bij het dansen steeds hot, hot zongen. Later werd Hottentot in het Afrikaans een denigrerend woord voor zwarte mensen in het algemeen. In het Nederlands werd het woord echter zo niet gebruikt. Het lag dan ook niet gevoelig in onze taal. Daarom maakte in 2003 niemand bezwaar toen het Museon een expositie over 'prachtige historische tenten van bevolkingsgroepen uit de hele wereld' de titel 'Hottentottententententoonstelling' meegaf. In 2004 scoorde het woord zelfs in de verkiezing van het mooiste Nederlandse woord. Omdat iemand het zo mooi vond klinken...

De tijden veranderen en voortaan zullen Hottentot en Hottentottententententoonstelling gevoelig liggen. Zelfs al zijn ze nooit eerder met beledigende of racistische intenties gebruikt, vanaf nu zijn deze woorden politiek incorrect.

Met dank aan de activisten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden