'Heftige verwondingen aan ogen door vuurwerk'

null Beeld anp
Beeld anp

Vuurwerk heeft in de nieuwjaarsnacht bij tenminste twaalf mensen voor beschadigingen aan de ogen gezorgd. Het Oogziekenhuis Rotterdam kreeg in de nachtelijke uren twaalf patiënten binnen, onder wie drie kinderen jonger dan twaalf jaar.

Het aantal beschadigde ogen staat vrijdagochtend op veertien. Volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap is het letsel ernstiger dan vorig jaar. "Deze jaarwisseling toont wederom aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk", aldus De Faber.

De meeste verwondingen komen door legaal siervuurwerk. Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril en de helft van hen was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk. Vorig jaar stond de teller in de vroege ochtend van 1 januari op twaalf slachtoffers.

Voor vrijdag staan in Rotterdam zes operaties gepland om schade aan ogen te herstellen. Het aantal slachtoffers loopt naar verwachting nog op in de eerste dagen van 2016.

Blind
Het is dit jaar de achtste keer dat de oogartsen in Nederland bijhouden hoeveel ogen beschadigd of zelfs helemaal blind raken door vuurwerk. De afgelopen zeven jaar hebben de artsen 1761 vuurwerkslachtoffers gezien, met 2140 beschadigde ogen. Daarvan liepen 743 ogen blijvende schade op, 134 ogen werden helemaal blind en 63 ogen moesten weggehaald worden. Door de jaren heen is gebleken dat de helft van de slachtoffers zelf geen vuurwerk afsteekt, maar omstander is.

"In Nederland krijgen we het voor elkaar om in twee nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma"s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan", aldus De Faber.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden