Heftige klap voor Al-Kaida

GARDEZ - Bij het Amerikaanse offensief in het oosten van Afghanistan zijn de afgelopen week honderden Taliban en Al-Kaidastrijders gedood. Dat hebben woordvoerders van het Amerikaanse leger gezegd.

,,We hebben een bevestiging van honderden doden. We hebben de overhand'', zo verklaarde de Amerikaanse majoor-generaal Frank Hagenbeck gisteren over de zwaarste strijd van de Amerikanen in Afghanistan sinds het begin van de oorlog.

Ongeveer duizend Amerikaanse militairen, bijgestaan door duizend tot 1500 Afghaanse strijders en Canadese, Australische, Deense, Duitse en Noorse soldaten, zijn betrokken bij het offensief in het Shah-i-Kot-gebergte, 50 kilometer van de oostelijke stad Gardez. De militairen stonden volgens Hagenbeck zaterdag, bij het begin van de actie, tegenover 150 tot 200 Al-Kaida-leden en -sympathisanten, maar dat aantal liep in enkele dagen op tot 600 tot 700. ,,Uitgaande van conservatieve cijfers, ga ik ervan uit dat zeker de helft van hen is gedood'', zei Hagenbeck gisteren. Anderen noemden een getal van 500 doden.

Na enkele dagen van zware Amerikaanse bombardementen was het gisteren relatief stil, naar aangenomen om grondtroepen de ruimte te geven op te rukken en het gebied uit te kammen.

Volgens Afghaanse soldaten gebruiken de -grotendeels buitenlandse- Al-Kaida-leden nu guerrilla-tactieken. ,,Ze duiken met vier of vijf op uit een grot, beginnen te schieten en verdwijnen weer. Ze kennen het hier op hun duimpje'', legde een soldaat uit aan het persbureau Reuters. De Afghaanse commandant Ismail Khan verklaarde dat nog eens 5000 strijders klaarstaan voor ,,de laatste, finale afrekening''. Al-Kaida-leider Osama bin Laden noch Taliban-leider mollah Omar zou in de regio zijn.

Bij de strijd in het Shah-i-Kot-gebergte komt het op een veel grotere schaal dan voorheen tot directe strijd tussen Amerikaanse militairen en Al-Kaida. Bij eerdere operaties moesten zware bombardementen het werk doen, of was alleen een beperkt aantal Amerikaanse speciale eenheden bij aanvalsacties betrokken.

Sinds het begin van de zogenoemde 'Operatie Anaconda', vrijdag, zijn er acht Amerikaanse en zeven Afghaanse medestrijders om het leven gekomen; het is het zwaarste verlies voor de Amerikanen tot nu toe. Ook het aantal Amerikaanse gewonden, ongeveer veertig, is hoog.

De Afghaanse autoriteiten hebben gisteren een beloning van 4000 dollar uitgeloofd voor elke Al-Kaida-strijder die levend wordt afgeleverd. In Gardez werden pamfletten verspreid waarop het aanbod is te lezen. Waar het geld vandaan komt is onduidelijk.

De belangrijkste Afghaanse krijgsheren zijn gisteren in Kaboel bijeeng eweest met leden van de interim-regering van Hamid Karzai en functionarissen van de Verenigde Naties. Zij hebben overlegd over de veiligheid in het land, en de vorming van een nationaal multi-etnisch leger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden