’Heftige emoties’ in onrustig Slotervaart

Slotervaart probeert de eenheid te bewaren. Maar de Amsterdamse buurt is onrustig sinds Bilal B. in een politiebureau werd doodgeschoten.

Seije Slager

Het mantra dat rondgalmt door Slotervaart luidt ’samen’. Politie, welzijnswerk, stadsdeel, buurtorganisaties en moskeeën, allemaal voegen ze zich in het koor.

Dat koor wordt aangevoerd door stadsdeelvoorzitter Marcouch, die allerwegen lof krijgt toegezwaaid voor zijn optreden na het incident afgelopen zondag. Toen werd de 22-jarige psychiatrisch patiënt Bilal B. in het politiebureau aan het August Allebéplein doodgeschoten, nadat hij met een mes twee agenten begon te steken.

„Het is een heel pro-actieve stadsdeelvoorzitter”, zegt politiewoordvoerder Gerard Vrooland. „Hij heeft zondag heel snel alle buurtorganisaties, buurtvaders, imams, noem maar op, om de tafel gezet. We zetten er nu samen de schouders onder, om de rust te bewaren in de wijk.”

Ook de Valeriuskliniek en de familie van Bilal B. kwamen gisteren met een gezamenlijke verklaring. Eerder toonde de familie zich nog ongelukkig over de behandeling van Bilal, die zich vorige week had gemeld met zelfmoordneigingen en wanen, maar afgelopen zondag begeleid mocht gaan wandelen, en toen ontsnapte. Inmiddels wachten ze een officieel onderzoek af.

Voor Bilal B. werd gisteren in de El Ouma-moskee een herdenkingsdienst gehouden. De imam riep de aanwezigen op om de rust te bewaren.

„Het zijn natuurlijk heel heftige emoties die de mensen hier in Slotervaart hebben”, legt Fatima Baba van welzijnsorganisatie Impuls uit. „Twee steekpartijen in een week. En Bilal was een jongen die veel mensen hier in de buurt kennen. Hoe kan je er nou samen voor zorgen dat de gemoederen weer bedaren? Ik denk dat je dan ook vooral de samenwerking met de buurt moet zoeken.”

Om die goede intenties in de praktijk vorm te geven, blijkt lastiger. „We hebben een ruimte geopend, voor buurtbewoners die vragen hebben”, zegt Baba. „Die proberen we zo goed mogelijk te beantwoorden. Maar wij kunnen natuurlijk niet de voorlichting van de politie overnemen.”

Verder is er concreet nog niets ondernomen, zegt Baba. „Wij blijven wel heel open staan voor signalen uit de buurt.”

Ook de politie geeft aan dat er tussen wensen en praktijk een gat zit. „Een autoruit heb je in een paar seconden ingegooid, daar kunnen wij onmogelijk iedere keer tussenzitten”, zegt Vrooland. En een autoruit werd er gisteren dan ook ingegooid, van een tv-ploeg van EénVandaag die in de wijk opnames kwam maken.

Maandagavond laat was het ook al tot een uitbarsting gekomen. Zo’n 25 jongeren bekogelden het politiebureau, en staken een particuliere auto in de fik. Waren het relschoppers uit een andere wijk? In Slotervaart wordt dat gefluisterd, maar de politie kan het bevestigen noch ontkennen. Vrooland: „Als we hadden geweten wie het waren, dan hadden we ze al opgepakt.”

De politie was gisteren nog met veel mankracht aanwezig in Slotervaart. Marcouch is geïrriteerd over de relletjes, en spreekt de ouders aan op hun verantwoordelijkheid. Ze hebben de plicht om hun kinderen binnen te houden zo lang het onrustig is, vindt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden